Chavez hotar Colombia med krig

Foto: REUTERS
Venezuelas president Hugo Chavez.
NYHETER

Venezuelas president Hugo Chavez uppmanar till förberedelse för krig mot Colombia.

– Vi är förberedda på allt, har presidenten sagt i ett tal till landet.

Venezuelas president Hugo Chavez uppmanar i sitt eget radioprogram ”Aló Presidente” till förberedelse till krig mot grannlandet Colombia. Presidenten vill att trupperna och folket ska göra sig redo för en väpnad konflikt. ”Det bästa sättet att undvika krig är att förbereda sig för det”, resonerar han, skriver TT.

Om USA skulle lyckas mana fram ett krig mellan Colombia och Venezuela, så vill Chavez att landet är redo.

Vill skydda oljan

Chavez har också varnat president Obama för att med Colombias hjälp angripa landet för att komma åt Venezuelas olja.

– De ska inte missta sig, för vi är beredda på allt, sa han i programmet, skriver tidningen El Nacional på nätet.

Spänningarna mellan de två länderna har blivit mer tydliga den senaste tiden med dödsskjutningar utmed gränsen. Förra månaden greps tio colombianer misstänkta för att tillhöra en antimilitär grupp.

Trupper till gränsen

I torsdags skickade Venezuela 15 000 soldater till gränsen med motiveringen att de behövdes för att upprätthålla ordningen.

Colombia bemötte i dag hotet med ett uttalande om att krisen kan lösas utan krig. Colombia kommer att vända sig till FN för hjälp.

Oroligheterna har förvärrats ytterligare sedan Colombia gett USA tillåtelse att disponera flera militärbaser i landet. Syftet med den förstärkningen ha varit att bekämpa narkotikahandeln som är ett stort problem i Colombia. Men Chavez har tolkat det militära samarbetet som ett hot, vilket har försämrat relationen mellan länderna.

Chavez har anklagats för göra medvetna uttalanden som detta för att flytta fokus från nationella problem som kriminalitet och vattenförsörjning.