JK kritiserar inte ambassadör

1 av 2
Svenska ambassadörens uttalande publicerades på ambassadens webbplats, på engelska.
NYHETER

Justitiekanslern riktar ingen kritik mot Sveriges Israelambassadör för hennes inhopp i debatten om Aftonbladets artikel om organhandel.

Hennes pressmeddelande var dock olämpligt formulerat, enligt JK.

I Aftonbladets artikel, som publicerades på kultursidan i augusti, framfördes misstankar om att israelisk militär stulit organ från döda palestinier.

Publiceringen mötte en våg av protester ända upp på regeringsnivå i Israel och två dagar efteråt skickade Sveriges Israelambassadör Elisabet Borsiin Bonnier ut ett pressmeddelande där hon bland annat hävdade att innehållet i artikeln är "lika chockerande och motbjudande för oss svenskar som den är för israeliska medborgare".

Olämplig formulering

Borsiin Bonnier anmäldes till JK som efter sin granskning kommit fram till att innehållet i pressmeddelandet kan uppfattas som kritik mot Aftonbladet och en påtryckning mot att inte publicera något liknande i framtiden. Formuleringen får anses olämplig, skriver JK.

Omständigheterna kring fallet, bland annat att ambassaden hamnat under hård mediepress och att ambassadören ansåg att hon agerade för landets bästa, gör att JK inte riktar någon kritik mot Elisabet Borsiin Bonnier.

Granskningen av Aftonbladets artikel resulterade i att JK beslutade att inte inleda en förundersökning om tryckfrihet- och yttrandefrihetsbrott.

Här är artikeln som utlöste stormen

TT