Svensk miljardär blåst i Florida

Johan Bohmans företag Trecos hemsida.
NYHETER

Sveriges hemligaste miljardär Johan Bohman har blivit blåst.

Nu stämmer han två av sina före detta anställda.

Han anklagar dem för att ha jobbat dubbelt och i själva verket spionerat åt hans konkurrent.

Det är som taget ur en film.

Ingredienserna är Sveriges hemligaste miljardär Johan Bohman.

Två av hans före detta anställda.

Och ett antal miljarder kronor.

Stack med hemliga papper

Den medieskygge svenske finansmannen Johan Bohman delar sin tid mellan London och Thailand. Han satsade närmare 200 miljoner kronor i det amerikanska telekombolaget xG Technology, som tillverkar och säljer utrustning för mobilnät.

Han förband sig samtidigt att investera cirka två miljarder i företagets produkter.

Johan Bohman anställde rådgivarna i sitt eget företag Treco för att de skulle se över hans stora investering i telekomföretaget xG Technology, skriver Affärsvärlden. Men det blev inte riktigt som han tänkt sig.

Rådgivarna lurade honom och superinvesteringen gick åt skogen.

I måndags hade kursen fallit med 95 procent sen Bohman investerade i företagets aktier. Därmed är nästan hela aktievärdet borta, skriver tidningen Affärsvärlden.

Och rådgivarna har stuckit med företagets hemliga papper.

Nu stämmer svensken sina förra rådgivare på närmare 5,5 miljoner kronor, det är bland annat ersättning för deras löner för två års anställning. Och kravet kommer säkert att växa.

Jobbade dubbelt

Den ena av hans två anställda var amerikanen Richard Kromka. Han betalades bra.

Han fick en lön på 1,5 miljoner kronor per år.

Han fick en bil.

Han fick andra utgifter betalda.

Och han fick över 80 000 kronor per månad för att hyra en lyxlägenhet i Miami.

Men istället för att se över Bohmans intresse har det framkommit att han och hans kollega jobbat dubbelt åt Bohmans konkurrent Beechtree Capital.

– De två sade att de verkade för Trecos bästa. Men det var falskt. Svarandena har upprepade gånger, och med bedrägliga avsikter, gjort felaktiga analyser till Treco om sitt engagemang för Treco, står det i stämningsansökan.

"Jag är tacksam"

I september sa båda två upp sig, men Johan Bohman menar att de stulit med sig information om Trecos och företagets telekomsatsning.

Bohman ville att rätten skulle frysa deras rätt att använda datorer och telefoner. Rätten gav honom rätt. Nu får de inte använda eller ens förstöra information som har med de aktuella företagen att göra.

– Det är ett väldigt ovanligt beslut i amerikansk domstol. Det är överflödigt att säga men vi är mycket tacksamma för domstolens utslag fram till nu, säger han till Affärsvärlden.

Blivit lurad

Bohman menar att han blivit lurad.

– Jag ser på min investering i xG som den bästa investeringen i mitt liv, säger han.

Affärsvärlden har inte lyckats nå Richard Kromka som till domstolen påstår att han inte agerat fel mot sin förre arbetsgivare.