”Vi har krävt att Åke ska avgå”

Folkpartiet tar totalt avstånd från Blomqvist efter sexhärvan

NYHETER

Åke Blomqvist lämnar nu alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

Samtidigt tar Folkpartiets ledning helt sin hand ifrån honom.

–?Han har förbrukat sitt förtroende, säger partisekreterare Erik Ullenhag.

Klockan fyra i går eftermiddag åkte en delegation av folkpartister från Huddinge kommun och Stockholms län hem till Åke Blomqvist. Någon representant från partiledningen fanns inte med.

När mötet var över mindre än en timme senare hade Åke Blomqvist undertecknat sin avsägelse från samtliga förtroendeuppdrag för Folk­partiet.

–?Han insåg väl själv att det var tvunget, och det har också varit ganska klart att det var vad vi förväntade oss, säger Rasmus Jonlund, landstingsrådssekreterare för Folkpartiet i Stockholm.

–?Uppgifterna var helt överraskande för oss. Våra medarbetare fick reda på det sent i måndags kväll så vi har på tisdagen krävt att han ska avgå, säger folkpartiledaren Jan Björklund till TT.

Tar totalt avstånd

Folkpartiets ledning tog i går totalt avstånd från sin förtroendevalde.

–?Vi har från start varit tydliga med att ge budskapet att vi tycker att han ska lämna sina uppdrag, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

Har partiledningen varit i kontakt med honom?

–?Vi ser via Folkpartiet i Stockholm till att förmedla det budskapet till honom.

Erik Ullenhag vill inte svara på om Blomqvist erbjudits någon krishjälp av partiet, men enligt Rasmus Jonlund fick han under gårdagen stöttning av partikollegor.

–?Han har haft folk hos sig under dagen. Han är i en svår situation, så det är viktigt att ta hand om honom samtidigt som det är viktigt att vara tydlig med de politiska konsekvenserna, säger han.

”Han är förkrossad”

Hur mår han?

–?Vad jag förstår är han naturligtvis helt förkrossad och djupt ångerfull. Man kan ångra sig och be om ursäkt, men det finns inget sätt att reparera förtroendet. Men det är klart att han är väldigt ledsen över vad han har gjort.

Åke Blomqvist har även varit högt uppsatt inom Svenska Kyrkan. Under 22 år var han Stockholms stifts kanslichef. Posten innebar att han var stiftets högste tjänsteman och i praktiken biskopens högra hand.

Sedan 1992 har han varit ledamot för Folkpartiet i kyrkomötet. I kyrkovalet den 20 september blev han återvald som ersättare.

Enligt Rasmus Jonlund har Blomqvist nu avsagt sig sina uppdrag även inom kyrkan.