Släckt var det här!

60 miljoner utan ström i Brasilien efter oväder

Foto: Andre Penner
NYHETER

Plötsligt var det svart hos 60 miljoner brasilianare i landets centrala och södra delar.

Hela storstäder som Sao Paulo och Rio de Janeiro slogs ut under fem timmar.

Orsaken var en kortslutning i en hydroelektrisk damm i ett vattenkraftverk.

Den senaste tidens kraftiga regnande och starka vindar fick tre transformatorer i en central högspänningsledning att kortsluta, skriver AP.

Ytterligare två ledningar stängdes då av automatiskt av säkerhetsskäl. Det ledde i sin tur till att den enorma hydroelektriska dammen Itaipu – som ledningarna var kopplade till – slutade att producera energi.

Fastnade i tunnebanan

40 procent av Brasiliens totala energiproduktion var därmed utslagen i drygt fem timmar. Även Paraguay och Uruguay påverkades.

I Sao Paulo fastnade tusentals människor under jord eftersom elavbrottet stängde ner tunnelbanesystem strax efter tio på tisdagskvällen, lokal tid.

Passagerarna fick klättra ur tågen och gå längst spåren tillbaka till stationerna.

I Rio var det kaos på gatorna när bilförare försökte ta sig igenom stadens stora korsningar utan trafikljus, skriver Sky News.

Bådar illa inför OS

Invånare i staden uttryckte oro för hur elavbrottet ska påverka Rios image, med tanke på att staden står som värd för Fotbolls-VM 2014 och OS 2016.

– Det är sorgligt att se hur en sådan vacker stad har en sådan sårbar infrastruktur, säger juridikstudenten Igor Fernandes.

Elavbrottet kom bara tre dagar efter rapporter på CBS om att flera tidigare elavbrott i Brasilien var orsakade av hackare.