"De känner sig hotade"

Språkröret stoppas av regeringen – får inte åka till klimattoppmötet

1 av 2 | Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
”Maria wetterstrand är för duktig” Miljödepartementet erbjöd i september flera extraplatser till toppmötet i Köpenhamn, men i förrgår drogs de tillbaka. Enligt Anders Ygeman (S) kom beslutet när regeringen såg vilka som skulle åka. ”Man tycker att Maria Wetterstrand är för duktig och känner sig hotad”, säger han.
NYHETER

Regeringen stoppar Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand från att åka till klimattoppmötet i Köpenhamn.

– De känner sig hotade av henne, säger Anders Ygeman (S).

Nu råder en politisk miljökris mellan blocken.

– Jag är väldigt förvånad och tycker att det känns väldigt trist. Jag har förberett mig och bokat hotellbiljetter, säger Maria Wetterstrand.

Under de internationella klimatmötena har två riksdagsrepresentanter vanligtvis ingått i den svenska delegationen. Men i september meddelade miljödepartementet att flera representanter erbjöds platser i Köpenhamn, eftersom mötet är av ”särskild betydelse”.

Men i förrgår kom beskedet att platserna dragits tillbaka.

”Hon är för duktig”

Anders Ygeman, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, menar att alliansens delegater låter prestige gå före klimatmålen.

– Beslutet kom när de såg vilka som skulle åka. Jag har svårt att se någon annan förklaring än att regeringen tycker att Maria Wetterstrand är för duktig och att man känner sig hotad att hon ska ta för mycket plats på klimatmötet, säger Ygeman.

– Jag hade inga planer på att obstruera eller vara en pain in the ass för regeringen. Jag ville åka dit för att knyta kontaktnät och få en bra inblick i analyserna av mötet som är det viktigaste i vårt sekel, säger Wetterstrand.

Inga utlovade platser

Miljöminister Andreas Carlgren (C) vill inte uttala sig personligen. Men hans pressekreterare Lennart Bodén menar att det aldrig utlovats några extra platser till toppmötet.

– Signalen om extraplatser kom från en nivå där det inte var förankrat, säger han.

– Det är lögn, säger Anders Ygeman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppmanade i våras oppositionen till en så kallad borgfred – politisk enighet – under Sveriges ordförandeskap.

– Nu bryter man borgfreden och lägger kraft på att bråka med oppositionen i stället för att samla hela Sverige bakom ett framgångsrikt klimatavtal, säger Anders Ygeman.