Talibanerna självsäkra i svenskarnas provins

Ledaren: Vi är frälsarna

Foto: AP
Talibankrigare i Afghanistan hösten 2007.
NYHETER

Talibanledaren i svenskprovinsen Balkh, där fem svenskar skadades i veckan, säger att kriget i området går bra.

– Med guds vilja kommer världen att bli vittne till allt fler och effektivare attacker snart, säger emir al-Haydari i ett uttalande.

Uttalandet från Mullah Raz Mohammad bin Sayd al-Haydari publicerades ursprungligen i nyhetsbrevet al-Somod och har översatts av den amerikanska tankesmedjan Jamestown Foundation.

Enligt Jamestown Foundation har al-Haydari titeln "Emir av Jihad" och leder motståndet i provinsen Balkh i norra Afghanistan. Balkh är en av fyra provinser som Sverige har ansvar för och samma provins där fem svenskar nyligen skadades av en vägbomb.

Starkt stöd i området

I uttalandet, som gjordes innan attacken mot svenskarna, säger al-Haydari att det heliga kriget mot inkräktarna går allt bättre och att mujahiderna, de heliga krigarna, hela tiden försöker hitta nya sätt att angripa de utländska trupperna i området.

Han säger att folket i Balkh lidit hårt under sedan de utländska trupperna kom till landet och att han och hans krigare har starkt stöd bland de civila i området, oavsett vilken folkgrupp man frågar.

– Människorna i Balkh ser mujahiderna som frälsare från allt ont de har utsatts för de senaste åtta åren.

Han ger också en hel del detaljer om hur talibanerna bedriver sitt motstånd i området. Han säger att han har trupper spridda över hela provinsen och att det främsta målet är att stoppa förnödenheter till Natostyrkorna från att passera genom området.

Vanliga afghaner

Motståndsmännen utgörs till stor del av vanliga afghaner som i fredstid arbetar på vanliga jobb men som står till talibanernas förfogande om det skulle behövas.

Attackerna mot de utländska trupperna har gjort att dessa bara håller sig på sina baser och inte kan verka effektivt i provinsen. al-Haydari säger också att det är hans män som stoppat bland annat svenskarna från att etablera baser utanför provinshuvudstaden Mazar-e-Sharif.

Jamestown Foundation skriver att al-Haydari ursprungligen kommer från grannprovinsen Jowzjan. Han föddes 1983 men har snabbt stigit i graderna. Nästa steg är, enligt al-Haydari, att träna nya trupper som kan utföra attacker mot fienden.