Fick ansiktet sönderslitet av en schimpans

Nu berättar Charla Nash själv om attacken

Foto: Harpo / Splash News
Charla Nash visade sitt vanställda ansikte i Oprah Winfrey show.
NYHETER

Charla Nash, 56, attackerades av sin väninnas tama schimpans.

Efteråt beskrev räddningspersonal att det såg ut som att Charla passerat en köttkvarn.

Mot alla odds överlevde hon – och nu berättar hon själv sin historia.

– Jag är samma person jag alltid varit. Jag ser bara annorlunda ut, säger Nash.

Foto: ap
Polisen tvingades avliva schimpansen.

Det har gått nio månader sedan attacken men Charla Nash är långt i från återställd.

När hon nyligen, för första gången, visade sitt vanställda ansikte för världen valde hon att göra det i Oprah Winfrey show.

Gick emellan med kniv

Med en slöja för halva ansiktet berättade Nash hur hennes liv förändrats sedan schimpansen Travis, hennes väninnas väldresserade husdjur som behandlades som en familjemedlem, en dag plötsligt attackerade henne.

– Jag minns ingenting från den dagen och jag vill inte minnas heller. Jag vill slippa mardrömmarna, säger hon till Oprah.

Det var i februari som Charla Nash åkte ut till väninnan Sandra Herolds hem i Hartford, Connecticut USA. Hon hann bara ut ur bilen innan Travis anföll henne. Sandra Herold försökte avbryta attacken genom att knivhugga sitt älskade husdjur.

Ögonen var borta

När ambulansen kom till platsen trodde de först inte att Charla Nash överlevt. Hon var så illa tilltygad att en ambulansman jämförde hennes utseende med någon som "passerat en köttkvarn".

Hennes ansikte var bara en blodig massa med krossade ben. Hennes händer var nästan helt söndertuggade. Allt som återstod av hennes fingrar var ena tummen.

– När jag vaknade sa jag till läkarna att jag nog skulle kunna se någon dag igen. Men de sa nej: "Vi var tvungna att operera bort dina ögon". Då förstod jag, säger Charla Nash.

"Vill inte skrämma folk"

Polisen tvingades skjuta schimpansen till döds. Travis, som var 90 kilo tung, har medverkat i tv-reklamer för bland annat Old Navy och Coca Cola. Han behandlades som en i familjen, kunde klä sig själv och åt vid middagsbordet tillsammans med sin matte.

Sandra Herold, ägarinnan, fick en mindre hjärtinfarkt efter incidenten.

Charla Nash bär i dag slöja bland folk men det är mest för andras skull.

– Jag vill inte skrämma folk. Och ibland kan människor säga elaka kommentarer så jag tänker att det är enklare så här.

Hon vill betona att det kan vara farligt att ha exotiska djur som husdjur. Nash har nu stämt sin förre väninna, Sandra Herold, på 50 miljoner dollar.