Putin räddar tigrar

Antalet vilda tigrar ska fördubblas till 2022

Foto: AP
Putin har flera gånger poserat med tigrar.
NYHETER

Tigern är svårt utrotningshotad.

Nu gör Ryssland en kraftansträngning för att rädda de tigrar som fortfarnade finns kvar i det vilda.

– Situationen är katastrofal, säger Igor Chestin, chef för ryska WWF.

Den ryska regeringen och miljöorganisationer ska dra igång en stor internationell kampanj för att rädda jordens tigrar.

Premiärminister Vladimir Putin går i bräschen för projektet. Han slår särskilt ett slag för den sibiriska tigern, också kallad amurtiger, som lever i Ryssland.

Putin har skapat rubriker världen över med bilder där han poserar med sibiriska tigerungar och sätter radarsändare på vuxna tigrar.

Tiger-toppmöte

Projektets mål är att dubblera antalet vilda tigrar – inte bara den sibiriska – till 6 500 tills år 2022.

För att nå det ambitiösa målet krävs minst 6,8 miljarder kronor.

Ryssland ordnar därför ett tiger-toppmöte i Vladivostok nästa år för regeringscheferna i de 13 länder som fortfarande har vilda tigrar, meddelade representanter för Världsbanken, Rysslands miljödepartement och WWF på onsdagen.

– Vi har beslutat att den här gången ska vi göra en kraftansträngning för att bevara tigrarna på vår planet, säger Igor Chestin, chef för ryska WWF, till AP.

Tjuvjakt och svält

Finansieringen är oklar, men Chestin säger att han hoppas att pengar på pengar från regeringsfonder, privata sponsorer och event som konserter.

I Ryssland finns bara 450 vuxna sibiriska tigrar kvar och enligt WWF Ryssland dödas mellan 30 och 50 av tjuvjägare om året.

Tigern jagas för sin päls och sina kroppsdelar, som ibland används i kinesisk medicin. Samtidigt minskar djurens revir i takt med att människan breder ut sig.

Dessutom finns inte tillräckligt med mat kvar till tigrarna – eftersom beståndet av hjort och vildsvin minskat kraftigt på grund av överjakt.

FAKTA

Tigern:

Tigern lever i det vilda ensamma och inte i flock, men de har kontakt med andra tigrar i samma revir.

Den sibiriska tigern är den största tigern.

Den sibiriska tigern har för att klara kylan längre päls och tjockare fettlager, än de tropiskt levande underarterna; bengaliska tigern, sumatratigern, sydkinesiska tigern och indokinesiska tigern.

Tigern är svårt utrotningshotad. I början av 1900-talet fanns det runt 100 000 tigrar. Idag finns det endast omkring 3 500 vilda tigrar kvar.

Balitigern, kaspiskatigern och javatigern har redan utrotats.

Källa: WWF, Kolmården

ARTIKELN HANDLAR OM