Satt fånge hos talibaner en vecka

Norska journalisten Pål Refsdal har frigivits

Foto: Morten Holm/Scanpix
Pål Refsdal satt fånge hos talibaner.
NYHETER

Han åkte till Afghanistan för att göra en dokumentärfilm om talibanerna.

Men någonting gick snett och Pål Refsdal kidnappades av talibaner.

Norska medier har hållit tyst om dramat i en vecka för att rädda hans liv.

Frilansjournalisten ringde själv till norska ambassaden i Kabul och berättade att han och hans tolk kidnappats i östra Afghanistan. De befann sig i Kunar-provinsen på gränsen till Pakistan.

De hade kidnappats av en lokal talibangrupp.

Norges utrikesminister till Kabul

Norska myndigheter har jobbat dag och natt för att få Refsdal och hans tolk fria. Utrikesminister Jonas Gahr Störe har befunnit sig i Kabul de senaste dagarna.

Det är ännu inte klart om någon lösesumma har utbetalts för frisläppandet. Men norska UD dementerar att det ska ha förekommit politiska krav – som att Norge ska ta hem sina trupper – i samtalen med talibanerna.

Refsdal befann sig i Afghanisan på uppdrag av medieföretaget för att göra en dokumentärfilm om talibanerna. Filmen "På den andra sidan" har fått 850 000 kronor i stöd av Norska filminstitutet.

Producenten Kjetil Johnsen vid Novemberfilm befinner sig också i Kabul och har pratat kort med Refsdal på telefon.

– Han är vid gott mod både psykiskt och fysiskt och nu är det viktigast för honom att säkert komma hem till familjen, säger han till VG.

Inga inresedokument

Under fångenskapen fick Pål Refsdal ringa direkt till norska UD. I de samtalen uppgav han att mådde förhållandevis bra men att han var påverkad av den allvarliga och oöversiktliga situationen som han befann sig i.

Norska myndigheter ska ha varit i kontakt med kidnapparna direkt. De har också pratat med det så kallade äldsterådet i området där Refsdal och tolken satt fångar.

Enligt polischefen i Kunar-provinsen befann journalisten och hans tolk olovligt i området.

– De hade inte de rätta dokumenten, säger Khalilullah Ziayee till VG Nett.

Norska UD ombad de norska medierna att inte skriva om fallet.

– Det är alltid ett dilemma när myndigheterna ber om att en nyhetshändelse inte ska omtalas. Men i det här fallet vägde frågan om liv och död tyngst, säger Jon Gelius, nyhetschef på NRK till NRK.no.

Livsfara flera gånger

Det är inte första gången norska myndigheter måste undsätta den äventyrlige Pål Refsdal.

1998 befann han sig i Kosovo och samarbetade med den kosovoalbanske UCK-gerillan när han skadades svårt i ett granatangrepp. Gerillan kämpade mot Serbien i kriget 1998-1999. Han låg i tre månader på ett gerillakontrollerat sjukhus, sedan fick han fly från stad till stad jagad av serbiska soldater.

Och han har flera gånger befunnit sig i livsfarliga situationer.

Som 21-åring, 1985, följde Refsdal Mujahedingerillan i Afghanistan och ska ha varit med under flera attacker mot sovjetiska styrkor.

Året därpå befann han sig i Sri Lanka och höll på att drunkna när båten som förde honom och en grupp tamilska separtister från Indien till Sri Lankas nordkust blev angripen av ett sri lankesiskt krigsfartyg.

Då hoppade han i det hajrika vattnet och simmade tills han blev räddad av en indisk fiskbåt.