Skadade soldater hemma igen

”Det känns tryggt att ha de första två skadade hemma”

Foto: magnus sandberg
De två svenska soldaterna som flugits hem vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
NYHETER

I kväll kom två av soldaterna som skadades i Afghanistan i går hem med ambulansflyg..

De två som är svårast skadade är fortfarande kvar i Afghanistan.

Deras tillstånd är "instabilt".

De två soldaterna flögs från Afghanistan till Ärna flygplats i norra Uppsala. De båda, en 40-åring från Helsingborg och en 23-åring från Motala fördes sedan till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Ombord på ambulansplanet fanns läkare och sjukvårdspersonal. På flygplatsen möttes soldaterna av bland andra generalmajor Berndt Grundevik.

– Det känns tryggt att ha de första två skadade hemma, säger Berndt Grundevik. På Akademiska sjukhuset får de bästa möjliga vård, säger han i ett uttalande.

"Instabilt" för två

Fem svenska soldater skadades i går när deras fordon körde på en IED (Improvised Explosive Device), 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif.

De två soldater som är svårast skadade genomgår fortfarande en medicinsk bedömning för att avgöra när de kan flygas hem till Sverige. Läget för dem beskrivs som ”instabilt”. Det rör sig om en 22-åring och en 30-åring från Norrbotten.

En femte svensk soldat som befann sig utanför fordonet skadades lindrigt, och har återvänt till svensklägret i Mazar-i-Sharif i norr.

Nu utreder Försvarmakten och Isaf varför de skadade soldaterna tvingades vänta så länge på ambulanshelikoptrarna efter attentatet.

De borde han kunnat vara på plats inom 25 minuter – men det tog två timmar innan helikoptrarna landade. Isaf har nu inlett en utredning.

Tolken hedrades i lägret

Det var vid 13.30-tiden i onsdags som svenskarna och afghanska säkerhetsstyrkor patrullerade väster om svensklägret Northern Lights. Fyra svenska soldater och en afghansk tolk färdades i en personterrängbil, utrustad med min- och splitterskydd. Men den hemmagjorda bomben som exploderade orsakade stor förödelse och den afghanske tolken dödades.

Tolken hedrades på torsdagen i det svensk-finska lägret i Mazar-i-Sharif.

"Det var ett värdigt och bra farväl härifrån Camp Northern Lights", säger förbandsprästen Bo Ekstrand, enligt Försvarsmaktens hemsida.

Muslimsk sed säger att en avliden ska begravas inom 24 timmar. Därför hämtades den avlidne av sin familj på morgonen och i samband med överlämnandet av kroppen hölls en ceremoni.

ARTIKELN HANDLAR OM