Räddades från fängelse – med hjälp av Facebook

Hade skrivit om pannkakor i sin status

NYHETER

En ung man från New York undkom ett 25-årigt fängelsestraff för väpnat rån tack vare sin Facebook-status.

Samtidigt som han skulle begått rånet skrev han nämligen ett inlägg i sin status – om pannkakor.

Rodney Bradford satt häktad i nästan två veckor, anklagad för att ha brutit sig in i ett hem i Brooklyn och genomfört ett väpnat rån.

– Jag satt på Rikers Island i tolv dagar. Det var fruktansvärt. Om det inte vore för Facebook skulle jag fortfarande sitta på Rikers Island, säger Bradford till New York Post.

Det visade sig att Bradford postat ett inlägg på sin Facebooksida där han retade sin gravida flickvän för att hon inte följt med honom för att äta pannkakor.

I stället för att ha brutit sig in i en lägenhet med vapen i hand – så var Bradford 13 kilometer därifrån i sin fars hem på Manhattan och knappade på hans dator.

Vid en status står alltid en tidsmarkering. Tiden brevid statusuppdateringen var en minut innan det väpnade rånet tog sin början.

– Det var förmodligen avgörande för åklagarens beslut att lägga ner åtalet, säger Bradfords advokat Robert Reuland till AFP.

Ett vittne hade pekat ut Rodney Bradford som en av rånarna, och hade han fällts hade han riskerat upp till 25 år i fängelse.

Reuland säger att det är första gången han hört talas om ett fall där internetbevis använts för att motbevisa ett åtal.

Nätverkssajter som Facebook, MySpace och Twitter ingår i många rättsfall, men vanligen som bevis på överträdelser – inte tvärt om.