Vattenfall letar ny vd

”Arbetet pågår sen en tid tillbaka”

NYHETER

Vattenfall behöver en ”ny kraft” som kan ta över bolaget.

Det säger näringsminister Maud Olofsson till Aftonbladet.

– Sedan en tid tillbaka pågår arbetet med att rekrytera en ny vd, säger Olofsson.

Kritiserade vd:n, Lars G Josefsson.

Näringsministern har fortfarande fullt förtroende för Vattenfalls styrelse. Däremot vill hon inte kommentera sitt förtroende för den kritiserade vd:n, Lars G Josefsson. Men eftersom han inom ett år ändå ska gå i pension är det bra att bolaget får en ny ledare.

– Vi vet att Lars G Josefsson ska gå i pension och då behöver vi en ny kraft i Vattenfall som kan ta över det här komplicerade bolaget.

Ställer tre krav

Som representant för ägaren, staten, har Maud Olofsson ställt tre krav på Vattenfall:

1. Öka lönsamheten.

2. Skärpa omställningen till grön energi.

3. Bättra på varumärket.

I dagsläget är hon inte helt nöjd på någon av punkterna. Den senaste tiden har särskilt varumärket fått sig en rejäl törn.

– Man har inte förstärkt varumärket och man har inte vårdat det.

”Skärpt upp styrningen”

Samtidigt försvarar Olofsson Vattenfall och säger att en del anklagelser inte stämmer.

– Det är inte sant att man ska sälja elnäten för att investera i brittisk kärnkraft. Det är inte heller sant att man har planer på stora investeringar i kärnkraft.

– Jag vill försvara bolaget för det sker också en massa bra saker när det gäller till exempel det förnyelsebara och omställningen för att minska kodioxidutsläppen.

Har du som näringsminister hållit dig tillräckligt informerad om Vattenfalls olika planer?

– Är det något bolag jag jobbar aktivt med så är det Vattenfall. Det är ett viktigt bolag. Det är viktigt för omställningen till nya energisystem och det är viktigt för svenska medborgare.

Har du skäl att vara självkritisk?

– Det är alltid svårt att styra ett stort bolag. Det vi har gjort är att vi har skärpt upp styrningen av Vattenfall på ett tydligt sätt. Vi har bytt styrelseordförande, vi har bytt styrelse och tydliggjort vilka prioriteringar som bolaget ska ägna sig åt, säger Maud Olofsson.