Expräst välte gravstenar

Exprästen misstänks för vandalisering – och mordbrand

Foto: Lars Hedelin
Tog mannen på bar gärning Kyrkogårdsvaktmästaren Christoffer Stenberg, 22, ertappade den misstänkte mannen vid gravarna i tisdags. ”Han hade försökt gömma gravstenen under snön”, berättar han.
NYHETER

ÖSTERJÖRN. Den före detta prästen skändade gravar på kyrkogården mitt framför vaktmästarna.

– Plötsligt såg vi att han bökade runt bland gravstenarna, säger Christoffer Stenberg, 22.

Mannen misstänks för flera ouppklarade gravattacker – och för mordbrand vid ett kapell.

Det var i tisdags som vaktmästarna vid Österjörns kyrkogård utanför Skellefteå i Västerbotten blev vittnen till gravskändningen.

– Plötsligt såg vi att han bökade runt bland gravstenarna. Vi for ut och kollade på en gång och såg då att han vält en gravsten och försökt gömma den under snön, säger kyrkogårdsvaktmästaren Christoffer Stenberg, 23.

I slutet av sommaren upptäckte han och kollegorna den första gravskändningen.

Hittades nedgrävda

Sedan dess har de mötts av vandalisering flera gånger i månaden och fått leta efter försvunna gravstenar. De har sedan hittats nedgrävda, gömda i buskarna eller bakom andra gravstenar.

Arbetet med att återställa gravarna har varit tidskrävande, men värst har ändå oron varit.

– Det är jobbigt. Alla i byn är oroliga och många har ringt för att höra om deras anhörigas gravar blivit utsatta, säger Christoffer Stenberg.

Den misstänkta mannen är i 60-årsåldern och var under 1970-talet präst inom Luleå stift.

Han är fortfarande anställd hos Svenska kyrkan, men blev omplacerad till en tjänst i Skellefteåtrakten eftersom han inte ansågs lämplig som präst.

Han anhölls tidigare i höst för att ha tänt eld på ett kapell i södra Norrbotten, men släpptes då i brist på bevis.

I onsdags anhölls han igen, skäligen misstänkt för brott mot griftefriden och försök till stöld i Österjöns kyrka.

I går släpptes mannen – som nekar till anklagelserna – på fri fot.

Flera vittnen

– Men misstankarna kvarstår, säger Andreas Holmlund vid Skelleftåpolisen.

Enligt polisen är misstankarna starka tack vare kyrkogårdsvaktmästarnas vittnesmål och teknisk bevisning i form av fotspår.

Församlingens kyrkoherde Arne Andersson har dubbla känslor inför misstankarna mot mannen.

– Jag känner mig kluven. Det känns bra att vi kanske är närmare en lösning, men samtidigt tänker jag på personen som gjort det här. Alla här vet att det är en människa som inte mår bra, säger han.

FAKTA

Många gravskändningar

Norrbotten

Polisen i Norrbotten utreder gravskändningar i Gråträsk, Moskosel, Arvidsjaur och Glommersträsk. I Glommersträsk utreds även en mordbrand mot gravkapellet på kyrkogården. Samtliga har inträffat under sommaren och hösten.

Österjörn

Helgen den 15–16 augusti har okända personer ryckt upp gravkors och vält ett stort antal gravstenar. Samtliga gravstenar hittades med texten vänd nedåt.

I tisdags ser kyrkogårdsvaktmästarna hur en man skändar en gravplats genom att lyfta bort en gravsten och kasta in den i en häck.

Kusmark

Helgen den 15–16 augusti har okända personer vält och kastat sönder gravstenar. Bakom kyrkan låg mindre gravstenar slängda och även avlånga stenar som omgärdar en familjegrav var flyttade.

Boliden

Natten mot torsdagen den 6 augusti har okända personer ryckt upp ett gravkors. Korset återfanns i ett närliggande skogsparti.

Natten mot onsdagen den 30 september har okända personer vält en större gravsten. Även den återfanns en bit från graven vänd med texten mot marken.

Under natten mot fredagen den 23 oktober har okända personer skändat tre barngravar genom att kasta i väg kors och välta stenar.

Natten mot torsdagen den 3 september har okända personer ryckt upp gravkors och vält gravstenar. Vandaliseringen följde mönstret i Österjörn.