Nio samfund får in 14 miljarder om året

Näringslivshöjdare betalar mest i avgift till kyrkorna

NYHETER

En greve med drag under galoscherna och en tidigare fritidsledare från Botkyrka toppar listan över de personer som betalar mest i kyrkoavgift.

Aftonbladet har listan över de 4 105 svenskar som betalat mest i medlemsavgift till olika religiösa samfund.

Kyrkoskatten avskaffades år 2000, istället tas en kyrkoavgift ut via skattsedeln. Och det är inte bara Svenska kyrkan som har rätt att ta ut en avgift den här vägen.

Ytterligare åtta trossamfund har efter regeringsbeslut rätt att ta ut max 1 % av inkomsten i avgift för sina medlemmar: Svenska Missionskyrkan, Romersk-katolska kyrkan, Svenska Alliansmissionen, Svenska Baptistsamfundet, Evangeliska Frikyrkan, Frälsningsarmén, Metodistkyrkan i Sverige, och Pingst – fria församlingar i samverkan. Dessa samfund tar inte ut avgift utan medlemmens medgivande.

De olika trossamfunden får in 14,1 miljarder i avgifter varje år av sina medlemmar. Pengarna dras per automatik via skattsedeln.

Nästan en halv miljon kronor

Aftonbladet har listat de 4 105 svenskar som 2008 betalade mest i avgifter, tillsammans har de betala in 123 miljoner.

De flesta personerna på den absoluta topplistan är välkända inom näringslivet. Några exempel är industrimannen och den tidigare partiledaren Ian Wachtmeister (194 415 kronor i avgift), Volvochefen Leif Johansson (187 833 kronor) och koncernchefen för Ericsson, Carl-Henric Svanberg (289 669 kronor).

Men det finns även många okända personer. Den som betalat absolut mest av alla är Alfonso Bermudez Granlund, 37 år. Han är bror till arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Innan han blev ägare och vd för den numera konkursbegärda Svenska Valutagruppen, arbetade han som fritidsledare i Botkyrka utanför Stockholm. Hans medlemsavgift till sitt trossamfund var den svindlande summan 449 053 kronor.

">  kan du läsa hela topplistan och se vilka som betalat de största medlemsavgifterna till trossamfunden, kommun för kommun.

Sök själv i listorna

Betalar 449 000 kr till kyrkan

Så mycket tjänar de olika samfunden