Hjärnan bakom terrorattackerna ställs inför rätta

USA:s justitieminister: Vi tänker kräva dödsstraff

Foto: AP
Khalid Sheikh Mohammed greps den 10 mars 2003 (bilden till vänster). Han har sedan dess suttit fängslad på Guantanamobasen.
NYHETER

Khalid Sheikh Muhammad, mannen som anses vara hjärnan bakom 11-septemberattackerna i USA 2001, ska skickas till rättegång i en federal domstol i New York tillsammans med fyra andra misstänkta, rapporterar The Washington Post.

Beslutet, som är ett led i president Obamas stängning av Guantanamolägret på Kuba, väntas meddelas officiellt senare på fredagen.

– Vi tänker kräva dödsstraff för dem som misstänks ligga bakom terrordåden 11 september, säger USA:s justitieminister Eric Holder.

Justitieminister Holder bekräftar att Khalid Sheikh Muhammad och ytterligare fyra medåtalade ska ställas inför en federal domstol i New York vid en presskonferens i Washington.

”Åtal i fem fall”

– Vi kommer att gå vidare med åtal i fem fall i en federal domstol i New York : . . bara några kvarter från platsen där World Trade Center låg, säger Holder.

– Rättegångarna kommer att genomföras med den högsta juridiska standard.

Justitieminister Holder fick frågan om rättegångarna kan genomföras, trots misstankar om att de misstänkta terroristerna erkänt under tortyrliknande metoder.

– Jag skulle inte drivit frågan om jag inte varit säker på att vi blir framgångsrika, säger Holder och lägger till att han har information som inte är allmänt känd.

Justitieministern säger samtidigt att ytterligare fem som sitter fängslade på Guantanamobasen på Kuba ska ställas inför en militär tribunal.

– Dessa beslut för oss närmare målet att stänga fånglägret på Guantanamobasen.

Öppen för allmänheten

Justitieminister Holder säger att han är övertygad om att rättegången mot de fem misstänkta terroristerna blir rättvis – och att de fem åtalade ska ställas inför rätta tillsammans.

Holder säger samtidigt att rättegången ska vara öppen för allmänhet och för anhöriga till offren efter terrordåden i New York och Washington 11 september 2001.

De fem kan ställas inför rätta 45 dagar efter det att USA:s kongress har blivit informerad.

Justitieminister Holder fick tuffa frågor om bland annat i fall de tolv utvalda i en jury verkligen kunde vara opartiska.

TT