Berlusconi kan komma undan – igen

Ny korruptionsrättegång mot Italiens premiärminister

NYHETER

Det är dags för ny korruptionsrättegång mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconi.

Men ett gammalt lagförslag kan innebära att han än en gång lyckas slinka undan rättvisan.

Berlusconis partivänner i senaten har grävt fram ett gammalt förslag från oppositionen som faktiskt kan rädda Berlusconi. Förslaget går ut på att tidsbestämma hur länge en rättsprocess kan fortgå. Italiens rättsväsen är ökänt för segdragna processer.

Enligt förslaget ska inget rättsfall få dra ut längre än sex år från lägsta till högsta instans.

Berlusconi försäkrar att den lagändring som regeringen vill genomföra kommer att "gynna alla italienare", medan hans kritiker säger att detta bara är "den senaste i en rad skräddarsydda lagar" för att hjälpa honom undgå korruptionsrättegångar.

Fall läggs ner

Om förslaget godkänns i nuvarande skick – vilket är fullt möjligt eftersom mitten-höger-blocket har en betryggande majoritet i parlamentets båda kamrar – kommer två av de rättegångar som förestår mot Berlusconi aldrig att genomföras.

Den italienska domarkårens förening varnar för att lagen skulle få "förödande konsekvenser" för rättsväsendet genom att upp till 100 000 fall aldrig slutgiltigt skulle få rättslig prövning.

Daniele Capezzone, talesman för Berlusconis block, anklagar domarkåren för att uppträda som ett "litet, sekteristiskt, ideologiskt parti som inte har någon rätt att delta i den politiska debatten". Berlusconi själv har uttryckt sig ännu tydligare – han anklagar domarna för att vara "kommunister som vill knäcka" honom.

"Sporrar till brott"

Men även somliga av Berlusconis anhängare vänder sig nu emot honom.

– Det här är skamligt, kriminellt, något som sporrar till brott, en licens att bryta mot lagen. I syfte att hindra rättvisan mot en individ, gör de det mot 100 000, säger advokaten Carlo Taormina, som ingick i en tidigare Berlusconi-regering.

Den rättegång som börjar på måndagen handlar om skatte- och bokföringsbrott inom Berlusconis medieimperium. Nästa rättegång är utsatt till den 27 november och handlar om misstänkt mutbrott. Berlusconi har lovat medverka under rättegångarna men hans advokat har redan meddelat förhinder vid måndagens förhandling: Berlusconi är upptagen av FN:s toppmöte om livsmedelssäkerhet i Rom.