Han skapade spik- mattan som gör succé

Jonathan Hellbom bytte namn och livsstil – och blev ”yogisk businessman”

Den kallas Shakti- matta, kostar cirka 500 kronor och utlovar avslappningseffekter – men Konsumentverket reagerade på marknadsföringen att den även kan bota allvarliga sjukdomar som kol. Nu ska företaget böta en halv miljon.
NYHETER

Han var Jonathan Hellbom, cirkusartist och massageterapeut.

Han bytte namn och liv, bodde för två år sedan som fattig yogi på Himalayas höjder.

Nu kallar han sig ”yogisk businessman”, trehundratusen svenskar ligger på hans små mattor försedda med plastpiggar – och företaget omsätter 200 miljoner kronor.

Shaktimatta Den kostar cirka 500 kronor och utlovar avslappningseffekter – men Konsumentverket reagerade på marknadsföringen att den även kan bota allvarliga sjukdomar som kol. Nu ska företaget böta en halv miljon.

Solen silas genom prasslande lövträdskronor och ritar på det gamla vackra trähusets fasad ett dansande skuggspel. Vi kliver in från grusgången och in i rökelsedoft. Här bor Om när han är i Sverige. I trädgården njuter hans mormor sitt eftermiddagskaffe. Det är hennes hus.

Om (ska uttalas ”Ååm”) sätter sig vid det lilla runda bordet och drar i en mjuk och blixtsnabb rörelse upp benen, de viks som bladen på en fällkniv under hans smala midja.

Prenumerera på Plus och läs hela Kerstin Weigls intervju med skaparen av spikmattan som gjort succé – Om Shivaya.