Nu återskapas Big bang

Men vissa tror att det betyder världens undergång

Foto: AP
NYHETER

Det är världens största och dyraste maskin med ett syfte: att återskapa ett Big Bang i miniatyr.

Men kritiker kallar LHC för en domedagsmaskin som riskerar att utplåna hela världen.

– Den som påstår detta kan inget om fysik, har partikelfysikern David Milstead på Cern tidigare sagt.

Foto: AP

Projektet har legat nere i ett år men om senast tio dagar är det dags för ett nytt försök i att förklara universums och materias uppkomst.

Det handlar om att krocka extremt små partiklar i extremt hög fart och förvandla energi till materia – på samma sätt som när universum skapades.

Fågel och baguette

Detta komplicerade experiment utförs i den kolossala partikelacceleratorn LHC (Large Hadron Collider), i forskningscentret Cern i Schweiz.

Men projektet har varit otursförföljt. För ett år sedan, strax efter det bejublade premiärtestet, läckte sex ton helium ut i en tunnel och anläggningen fick stängas för ett års reparationer.

Förra veckan var det en så märklig kombination som en fågel och en baguette som stoppade omstarten.

Vad man tror var en uggla, med en bit bröd i munnen, flög över maskinen, tappade några smulor som hamnade i en av de högspänningsenheter som förser ett av kylaggregaten med ström, vilket ledde till att enheten slutade fungera.

Domedagsmaskin

Det jättelika experimintet har även förföljts av rykten om att det kan vara början till jordens undergång.

Kritikerna menar att experimentet skapar svarta hål som kan sluka hela världen och projektet har dragits inför både Europadomstolen och domstol i USA i försök att stoppa det.

– Den som påstår detta kan inget om fysik, har partikelfysikern David Milstead på Cern tidigare sagt.

– Det finns absolut ingen fara i detta och jag förstår inte varför människor tror det. Vi har massor av högenergikollisioner hela tiden med partiklar som kommer från rymden och kolliderar med vår atmosfär. Det är betydligt kraftigare krockar än de vi kan göra i Cern, men världen har inte gått under för det.

FAKTA

LHC:

Projektet klubbades igenom redan 1954 och nu har 20 olika länder bakom sig. Sex tusen forskare från hela världen arbetar med det.

Förhoppningen är att återskapa mörk materia och att hitta Higgspartikeln, den gäckande partikel som förklarar varifrån tingen får sin massa.

LHC är en 80 000 ton tung maskin med 27 kilomter långa tunnlar.

Projektet har hittills kostat 68 miljarder kronor. Lika mycket som Bangladeshs samlade BNP eller som H&M:s styrelseordförande Stefan Perssons förmögenhet, skriver Svd.