Föräldrar uppmanades till vårdval för döda barn

NYHETER

Västra Götalandsregionen ville göra ett förtydligande om hur valet av vårdcentral för barn under sju år går till. Omkring 100 000 föräldrar fick ett utskick med posten.

Men någon gjorde ett misstag i ett dataprogram. Informationen om vårdvalet sändes även till föräldrarna till cirka 300 barn som avlidit.

– Jag blev jättepaff. Kände mig frustrerad, säger Mattias Hansson, pappa till en pojke som dog i plötslig spädbarnsdöd, till Göteborgs-Posten.

Han ringde regionen för att få en förklaring.

– Jag hamnade hos någon stackars tös i en växel. Hon kände sig helt förstörd hon också, sa att en till ringt om samma sak, säger Mattias till tidningen.

"Vi missade"

Hans Johansson, chef för regionens genomförandekontor som administrerar vårdvalsreformen skyller det inträffade på ett programmeringsfel.

I databasen över Västra Götalands invånare står levande så väl som avlidna med. Den enda skillnaden är att de avlidna har en liten markering att de inte är i livet.

Om regionens tjänstemän skall skicka brev till levande adressater måste de därför programmera in undantag för avlidna, uppger Johansson för GP.

– Vi missade det, säger han.