Får inte heta Slisk

Skatteverket avslog Mats ansökan om namnbyte

NYHETER

Slisk Valulv – det blir Mats Lindqvists nya namn om han får lov att ta det.

Men Skatteverket sade nej redan vid förnamnet.

Foto: privat

I sex år har Mats Lennart Lindqvist, 23, kallat sig för ”Slisk”. Det är namnet han presenterar sig med och det smeknamn som människor i hans närhet använder. Men när Mats Lindqvist ansökte om att få byta namn, från Mats Lennart till Slisk Mats, med Slisk som tilltalsnamn, sade Skatteverket nej. Ett sådant förnamn kan väcka anstöt och leda till obehag för den som bär det, menar de.

”Fel argument”

– Jag skulle inte alls må dåligt av att heta det, så då borde jag kunna byta namn till vad som helst egentligen. Folk kallar mig redan för Slisk. Jag tycker deras argument för avslag är fel, säger Mats Lindqvist.

– Dessutom har jag ju redan presenterat mig som Slisk i flera år och har aldrig fått några negativa reaktioner.

Stellan Bjöhle, rättslig expert på folkbokföringsfrågor vid Skatteverket, tycker däremot att avslaget är riktigt. Enligt honom handlar det om ett solklart fall av ett namn som kan väcka anstöt.

”Väldigt märkligt”

– Även fast det är en vuxen person vi talar om, och namnet kanske inte kan leda till obehag för honom själv, så kan det uppfattas som väldigt märkligt för andra, säger Stellan Bjöhle.

Mats Lindqvist ska överklaga Skatteverkets avslag i Länsrätten. Om han får rätt ska han gå vidare och även byta sitt efternamn – till Valulv.