Tommy fick ingen vård – dog av överdos

Nu döms förvaltningschefen för tjänstefel

NYHETER

Tommy Nilsson, 24, behövde vård för sitt drogmissbruk.

När han aldrig fick någon hjälp dog han av en heroinöverdos.

Nu har chefen på socialen dömts för tjänstefel.

För snart fem år sedan kom den då 24-årige Tommy Nilsson till Östra sjukhuset i Göteborg. Han hade tagit en överdos heroin och placerades i respirator. Men trots läkarnas försök att hålla Tommy vid liv dog han.

I dag kom domen i Göteborgs tingsrätt mot två personer på socialförvaltningen i Göteborg som åtalats för tjänstefel.

Döms till dagsböter

Chefen för socialförvaltningen, en 47-årig man, döms för tjänstefel till dagsböter på totalt 24 000 kronor. Han beslutade att Tommy Nilsson inte skulle tas in till tvångsvård, trots att det var vad som behövdes.

Förvaltningschefen själv menar att det inte fanns tillräckliga skäl att tvångsomhänderta Tommy Nilsson som ska ha varit positivt inställd till frivillig vård.

Socialsekreteraren frias

Den andre åtalade frias av tingsrätten. Det var en socialsekreterare som anklagades för att inte ha tagit de nödvändiga åtgärderna som behövdes. Men tingsrätten anser att socialsekreteraren gjort vad som krävts av honom. Han hade rapporterat om Tommy Nilssons tillstånd men hade inte befogenhet att besluta om tvångsvård.

Tommy Nilsson hade missbrukat i flera år och han skulle börja tvångsvård några dagar efter hans död. En vård som borde ha startats långt tidigare, enligt flera läkare. Han hade nämligen flera gånger tidigare fått intensivvård för överdoser.