Dagens namn: Sune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Maud Olofssons energi-kris

Pressas – från alla håll

SLITS MELLAN PARTIET OCH ALLIANSEN I över en vecka har Maud Olofsson (C) fått utstå hård kritik för hanteringen av Vattenfall. Nu måste hon försöka hålla ihop alliansen – och behålla trovärdigheten i sitt eget parti.   SLITS MELLAN PARTIET OCH ALLIANSEN I över en vecka har Maud Olofsson (C) fått utstå hård kritik för hanteringen av Vattenfall. Nu måste hon försöka hålla ihop alliansen – och behålla trovärdigheten i sitt eget parti. Foto: Lotte Fernvall

Vattenfall-affären har kastat in Maud Olofssons i hennes djupaste kris som minister.

Nu försöker hon göra två saker samtidigt.

Hålla ihop alliansen – och sitt eget parti.

Jan Björklund.   Jan Björklund.

I över en vecka har näringsminister Maud Olofsson (C) fått utstå hård kritik för hanteringen av Vattenfall:

    Hon anklagas för att ha gett olika besked om hur länge hon känt till bolagets avtal om fullt ekonomiskt ansvar vid en kärnkraftsolycka i Tyskland.

    Hon kritiseras för att utlova energiomställning, men samtidigt låta Vattenfall fortsätta att investera i kol och kärnkraft genom att dröja med de nya ägardirektiven.

    Hon hävdar själv att staten krävt besked av Vattenfall. Men Vattenfalls ledning säger sig inte känna till någon kritik.

Kontroversiellt beslut

Centerledarens vacklande hänger, enligt Aftonbladets källor, samman med de stora konflikterna i energifrågan inom alliansen.

Efter långa förhandlingar lyckades alliansen i våras nå en energiuppgörelse. Den tillåter att gamla kärnreaktorer ersätts med nya, men innehöll också stora satsningar på förnybar energi.

Överenskommelsen är kontroversiell bland kärnkraftsmotståndarna i Centerpartiet och på partiets kommundagar på Gotland fick Maud Olofsson lägga allt krut på att få med sig medlemmarna i frågan.

När Folkpartiet förra veckan plötsligt öppnade för flera nya reaktorer – utöver energiöverenskommelsen – väckte det starka reaktioner inom Centern.

– Det handlar om hennes trovärdighet. Internt är man misstänksam över vad som sades i energiuppgörelsen, samtidigt som oppositionen utmålar henne som opålitlig, säger en källa.

Att Maud Olofsson sedan förknippas med Vattenfalls kol- och kärnkraftssatsning har inte gjort hennes situation lättare.

– Det framstår som att hon har varit i Tyskland och köpt en massa kol- och kärnkraft, trots att alla köp gjordes före valet 2006.

”Måste ta sitt ansvar”

I går öppnade FP:s Jan Björklund dessutom för att sälja ut delar av Vattenfall – trots att alliansen kommit överens om att bolaget ska fortsätta i statlig ägo.

Medan Maud Olofsson slits mellan att hålla ihop alliansen och behålla trovärdigheten i sitt eget parti, slipar de rödgröna sina knivar.

S näringspolitiske talesman Tomas Eneroth har redan ifrågasatt Maud Olofssons ställning som näringsminister.

– Maud Olofsson behöver ta sitt ansvar. Hon har försatt både Vattenfall och svensk energipolitik i en mycket allvarlig förtroendekris och då måste Reinfeldt redovisa om han har fullt förtroende för henne. Jag tycker att det är tveksamt, säger han.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet