Drev på havet i två månader

Nu har de fem männen mirakelräddats

NYHETER

Fem män från Papa Nya Guinea har mirakulöst räddats efter två månader på drift på Stilla havet. De vårdas nu på sjukhus för allvarlig undernäring.

– Fyra av de fem som räddades fick bäras ut på bårar. Bara en kunde gå själv, säger Giff Johnson, redaktör för The Marshall Islands Journal, till BBC News.

Det var den 14 september som männen lämnade Papa Nya Guinea för en kort dagstripp. De var då åtta ombord. När båten hittades i söndags var de bara fem överlevande. Räddningen kom från en helikopter, tillhörande det USA-flaggade fartyget, Ocean Encounter, som fick syn på båten strax utanför ön Nauru.

De fem överlevande vårdas nu på sjukhus i Majuro på Marshallöarna, tusentals kilometer från Papa Nya Guinea där de först satte segel.

– De verkar lida av mycket allvarlig undernäring, säger Giff Johnson, redaktör för The Marshall Islands Journal, till BBC News.

Under de två månaderna på havet har männen fått se en av sina vänner, en 17-årig pojke, försvinna i vågorna. Pojken dog efter att han hoppat överbord för att rädda kläder som hade blåst bort. De överlevande ska ha berättat att de var för svaga för att orka rädda honom. Två av de andra männen ska ha avlidit strax innan räddningen kom.

ARTIKELN HANDLAR OM