Du är förlåten, Bildt

Medvedev tonade ner konflikten med svenska utrikesministern

NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt är förlåten i Moskva.

På toppmötet mellan Ryssland och EU i dag gjorde president Medvedev allt för att tona ner konflikten mellan våra länder.

– Det här är något nytt från rysk sida, säger Aleksej Venediktov, chefredaktör för den ryska radiokanalen Eko Moskva till Aftonbladet.

Foto: Johanna Melén.
Aleksej Venediktov, chefredaktör för den ryska radiokanalen Eko Moskva.

Förra hösten var Sveriges utrikesminister Carl Bildt inte välkommen i Moskva. Bakgrunden var hans skarpa uttalanden i samband med den väpnade konflikten mellan Ryssland och Georgien i augusti 2008. Det som främst gjorde ryssarna rasande var Bildts jämförelse mellan Rysslands invasion av Georgien och Hitlers agerande under andra världskriget. Relationen mellan våra länder har varit frostig sedan dess. Men i dag var det töväder när president Dmitrij Medvedev besökte Stockholm för toppmöte mellan EU och Ryssland.

– Carl Bildt förhastade sig, sa Medvedev på en presskonferens efter mötet.

”Inga problem”

– Förhållandet mellan våra länder har kanske inte utvecklats så aktivt under den här tiden. Men samtalen i går och i dag vittnar om att det finns en vilja att utveckla förbindelserna. Det finns inga problem.

Den ryska radiokanalen Eko Moskvas frispråkige chefredaktör Aleksej Venediktov, på plats i Stockholm, studsade till när han hörde president Medvedev.

– Både han och premiärminister Putin brukar svara mycket skarpt på frågor som har med Georgien att göra. Det gjorde han inte nu utan han slätade över genom att säga att Carl Bildt hade agerat obetänksamt. Det verkade som om Medvedev hade förberett sig för den här frågan. Det är en ny notering när det gäller Rysslands svar på det som hände i Georgien förra året, säger Venediktov till Aftonbladet.

Bjöd in Reinfeldt till Moskva

Hans analys: Den ekonomiska krisen som också drabbat Ryssland hårt ger inget utrymme för gräl.

– Krisen har förändrat mycket. Ryssland behöver EU och det verkar som om Ryssland har bestämt sig för att inte göra någon stor sak av åsiktsskillnaderna.

Dmitrij Medvedev bjöd också in statsminister Fredrik Reinfeldt till Moskva.

En annan fråga som diskuterades på toppmötet mellan EU och Ryssland var situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland. Men på presskonferensen efter mötet var det bara Fredrik Reinfeldt som tog upp frågan.

– Vi utbytte också åsikter om utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter, särskilt den svåra situationen för människorättsaktivister i Ryssland som oroar oss mycket, sa Reinfeldt.

”Vi bestämmer vilka som ställs inför rätta”

Inför toppmötet krävde människorättsaktivister att EU skulle reagera kraftfullt mot de människorättsbrott som har begåtts i framförallt Tjetjenien under senare år.

– Vad är viktigast för er: olja och gas eller mänskliga rättigheter och demokrati? Sa Usam Bajsajev från organisationen Memorial till Aftonbladet inför mötet.

Ryssland har över 100 gånger fällts i Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter. Anhöriga och offer har kompenserats ekonomiskt. Men ingen av de utpekade förövarna har ställts inför rätta. Varför? På dagens presskonferens svarade president Medvedev att det är Ryssland, ingen annan, som har rätt att bestämma vem som ska ställas inför rätta i Ryssland.

– Allt annat skulle vara ett skämt och strida mot internationell rätt, sa Medvedev.