"Jag skulle dö på fläcken om de tog Bertil i från mig"

Margreth Weivers, 83, om Folkpartiets nya förslag

NYHETER

De har varit gifta i 62 år och de vill aldrig skiljas åt.

Därför tycker skådespelarna Margreth Weivers, 83, och Bertil Norström, 86, att Folkpartiets förslag inte bara är bra – utan nödvändigt.

– Jag skulle dö på fläcken om någon försökte skilja mig och Bertil åt, säger Margreth Weivers.

Margreth Weivers och Bertil Norström har varit gifta i 62 år.

I morse, vid frukostbordet i lägenheten i Stockholm där Margreth Weivers, 83, och Bertil Norström, 86, bott tillsammans i många år, läste paret Folkpartiets debattartikel i DN om att äldre människor måste ha rätt att leva tillsammans livet ut.

Folkpartiet vill lagstifta om en så kallad "parboendegaranti för äldre", att man ska få bo ihop även om den ena parten måste flytta till ädreboende.

"Det är förskräckligt"

"Att tvingas leva åtskilda efter att ha delat allt under ett helt liv innebär en stor påfrestning. I dag är det upp till kommunernas goda vilja om makar får fortsätta leva tillsammans när en av dem inte längre kan bo kvar hemma. På Folkpartiets landsmöte, som inleds i dag, kommer partistyrelsen att föreslå en förstärkt parboendegaranti i socialtjänstlagstiftningen, som gör det möjligt för dem som vill att kunna leva tillsammans även om bara en av makarna har biståndsbeslut", skriver partiledare Jan Björklund och Barbro Westerholm talesperson för äldrefrågor.

– Det är bra att det tas upp. Det är förskräckligt att kommunerna ska kunna bestämma över par som kanske varit tillsammans så gott som hela livet, säger Margreth Weivers.

Upp till kommunerna

Margreth och Bertil, som varit lyckligt gifta i 62 år och har både barn, barnbarn och barnbarnsbarn tillsammans skulle aldrig kunna tänka sig att skiljas åt.

– Vi är så lyckliga och har det så underbart och roligt tillsammans. Jag är frisk och kry men Bertil har det jobbigt med benen. Men vi klarar oss ensamma, utan hemtjänst, och ibland tar vi färdtjänsten ner till hamnen och åker båt ut i skärgården, säger Margreth Weivers.

I dag har par där båda beviljats särskilt boende rätt till plats i samma boende. Men det räcker inte, eftersom det bara gäller när båda har rätt till omsorg, enligt FP. I dag är det upp till kommunerna att avgöra om makar får fortsätta att bo tillsammans om en av dem inte längre kan bo kvar hemma.

"Som att döda den ena"

Margreth Weivers säger att hon skulle dö på fläcken om hon eller Bertil blev så pass sjuk att den ena skulle behöva flytta till ett äldreboende, och den andra inte fick följa med.

– Det är som att döda den ena. Varför ska någon annan få bestämma om man ska få fortsätta att leva ihop med den man älskar?