Jätteklot blåste in i Kais trädgård

Flera olyckor i stormens spår i Skåne

1 av 4 | Foto: Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
MYSTISKT KLOT Ett stort klot blåste in på Kai Wighs trädgård utanför Eslöv. ”Det ser ut som ett ufo”, säger han.
NYHETER

Stormen i södra Sverige i går påminde om Gudruns framfart.

Träd blockerade trafiken, tåglinjerna stannade av och tusentals blev strömlösa.

Ett 20-tal barn fångades under en tältduk som plötsligt rasade ihop.

– Jag blev så chockad att jag slutade andas, säger Evelina Edlund, 13.

SMHI utfärdade en klass 2-varning när det ettriga storm- och regnovädret drog över södra Sverige i går. Det betyder fara för allmänheten, risk för stora materiella skador och störningar i trafiken.

Evelina Edberg var mitt i simträningen på Lindängsbadet med kompisarna när busvädret drog över Malmö. Tältet som omger utomhusbassängen sveptes plötsligt med av vinden och lade sig över bassängen. Under låg de panikslagna barnen i mörkret.

”Blev rädd”

Evelina stukade foten men tog sig upp ur bassängen med hjälp av simtränaren. En annan flicka klagade över nacksmärtor.

– Jag blev rädd, för jag såg att min bästa simkompis låg kvar där under tältet, men alla klarade sig, säger Evelina.

I trafiken rådde också kaos i går. Två personer fick åka ambulans till sjukhuset efter att deras bilar träffats av ett tak som flög av en lastbil på E6:an utanför Lomma.

Ett pågatåg krockade med ett träd som föll ner över rälsen mellan Tyringe och Perstorp och en byggnadsställning rasade ner över parkerade bilar i Malmö.

I över fyra timmar var Öresundsbron avstängd för all trafik efter att en lastbil blåst omkull och lagt sig tvärs över vägen.

Plan kunde inte landa

De kraftiga vindarna ställde också till med problem i tågtrafiken och ovädret släckte elen för uppemot 8 000 hushåll i södra Sverige.

Även flygtrafiken till och från Sturup drabbades av förseningar och inställda flighter.

Ett SAS-plan vågade inte landa utan flög vidare till Kristianstad med chockade passagerare.

– Jag har rest mycket, bland annat i Asien, men aldrig varit med om sådan turbulens. Hela planet dansade fram och tillbaka och jag är glad att jag överlevde, säger Ivan Stipic, 32, som hade varit i Stockholm på jobbkurs med kollegorna.

På flera håll i Skåne blåste det upp emot 30 meter per sekund i går kväll. Det är inte långt i från vindstyrkan som rådde när orkanen Gudrun svepte över södra och västra Sverige.

”Ser ut som ett ufo”

– På vissa håll har det varit nära orkan. Men inte förrän vi har gjort en sammanställning i morgon kan vi dra några sådana paralleller, säger Alexandra Ohlsson, meterolog på SMHI.

Kai Wigh i Skeglinge utanför Eslöv hade Gudrun-vibbar i går och vågade sig knappt ut. 2005 tog hon med sig halva taket. Den här gången knockades flaggstången när ett enormt klot blåste in i trädgården.

– Det ser ut som ett ufo. Jag behöver hjälp med att få veta vad det är för jag har aldrig sett något liknande. Det är större än husgaveln, säkert fyra meter i diameter och flaggstången ligger bredvid som en tändsticka.