"Jag är utsatt för sexism"

Sarah Palin är tillbaka i politiska hetluften

1 av 5 | Foto: Foto: AP
Poppis Sarah Palin vägrar lämna rampljuset. Hon är forffarande omåttligt populär i högerkretsar som här på besök i Jefferson City i Missouri för drygt en vecka sedan.
NYHETER

NEW YORK. Sarah Palins färska självbiografi toppar försäljningslistorna.

Hon drar mängder av tittare till tv-showerna och mängder av läsare till nyhetsmagasinen.

Och nu tänker den kontroversiella älgjägaren från Alaska hjälpa sitt parti att ta kongressen från Barack Obama.

Den demokrat som eventuellt hoppades att John McCains omstridda vicepresidentkandidat efter förlusten i valet förra året skulle lämna den nationella scenen lär just nu vara svårartat besviken.

Ett drygt år senare står Sarah Palin åter mitt i det amerikanska blickfånget.

Sedan självbiografin ”Going rogue” för några dagar sedan landade på bokhandelsdiskarna – och omedelbart seglade upp i topp på försäljningslistorna – handlar debatten inte längre i första hand om sjukvårdsreform, Afghanistan-strategi eller skenande arbetslöshet.

Intervjuas överallt

Den handlar om Sarah America.

Det är hon som intervjuas av tv-stjärnor som Oprah Winfrey och Barbara Walters.

Det är hon pryder omslagen till magasin och tidningar.

Det är hon som, med hetta, diskuteras i nyhetskanalerna på tv.

Supportrarna på högerkanten gnuggar händer av förtjusning. De ser Palin som en hjältinna av ren Ronald Reagan-kaliber och insisterar på att hennes comeback i strålkastarskenet är ett otvetydigt tecken på att konservatismen fått ny vingkraft.

Liberalerna luktar svavel

I det andra lägret är förskräckelsen minst lika stor. I senaste numret av nyhetsmagasinet Newsweek avfyrar liberal efter liberal svavelosande salvor om att hon är en okunnig populist som tror på häxkraft, förnekar darwinismen, avfärdar klimatkrisen som nys och nu försöker dupera en obildad allmänhet med skamlösa förenklingar och infantil religiositet.

Palin kontrar med att hon är utsatt för sexism av sina motståndare och pekar bland annat på omslaget till nämnda nummer av Newsweek, där hon poserar i joggingshorts.

”Den bilden togs till en joggingtidning. Att plocka den ur sitt sammanhang och placera den i ett nyhetsmagasin är givetvis sexistiskt”, slår hon fast på sin egen Facebook-sida, där ex-guvernören från Alaska för övrigt har över en miljon vänner.

Dåliga nyheter för Obama

Frågan är nu hur hon kommer att använda all uppmärksamhet.

Den vanligaste misstanken består i att ”Going rogue” bara utgör första delen i ett försök att vinna den republikanska nomineringen till presidentvalet 2012, men den frågan vägrar Palin att röra vid och de flesta seriösa bedömare tvivlar på att hon ens själv tror att hon skulle ha en chans som

huvudkandidat.

Däremot råder det inga tvivel om att Palin tänker spela en roll i nästa års mellanårsval och medelst kampanjinsatser i noggrant utvalda valdistrikt försöka bidra till ett konservativt övertagande av kongressens båda kamrar.

Det är dåliga nyheter för Barack Obama.

För vad man än kan tyckas tänka om Sarah Palin är hon en politisk superstar – nu mer än någonsin.