Svininfluensan ökar kraftigt

Antalet sjukdomsfall har fördubblats

NYHETER

Svininfluensan slår till hårt mot svenskarna.

Förra veckan dubblerades antalet registrerade sjukdomsfall jämfört med veckan innan.

– Det är skolungdomarna som är värst drabbade, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Under förra veckan anmäldes 2 403 nya svininfluensafall. Hittills har mellan 180 000 och 460 000 personer i landet haft influensan sedan mitten av september, enligt Smittskyddsinstitutet.

– Sjukdomen har tagit rejäl fart och det är många som har insjuknat. Men fortfarande är sjukfrånvaron på jobben relativt låg. Anledningen är att sjukdomen slagit till hårdast mot skolungdomarna de senaste veckorna, säger Maria Brytting.

Värst i Värmland

Värmlands län är värst drabbat i Sverige just nu. Även Norrlandslänen ligger kvar på en hög nivå, men i vissa län har antalet anmälda fall minskat.

– Men det behöver inte betyda att svininfluensan är på väg tillbaka. Sjukdomen kommer i flera omgångar och än så länge har vi inte nått kulmen, säger Brytting.

Kulmen beräknas komma om cirka tre till fyra veckor. Men innan dess är det inte säkert att alla svenskar har erbjudits vaccinering. Först vid nyår beräknas massvacciningern vara klar.

Många vårdas på sjukhus

– Men vi uppmanar alla att vaccinera sig ändå. Vi kan få en andra våg av sjukdomen i början på nästa år och då kan viruset vara aggressivare, säger Brytting.

Under förra veckan fick 167 personer så svåra symtom att de behövde läggas in på sjukhus. De flesta av dem är mellan 15 och 39 år.

Totalt har 570 personer vårdats på sjukhus sedan svininfluensaepidemin började, varav 20 har behövt hjälp med att syresätta blodet via respirator eller en så kallad konstgjord lunga, Ecmo.