Stora avspärrningar kring skrotbrand

NYHETER

Polisen har gjort omfattande avspärrningar kring en bilskrot i Sundsvall som började brinna vid 19-tiden på torsdagskvällen.

Orsaken är att det finns gasflaskor på brandområdet som kan explodera.

– Det finns tydligen både oljor och gasflaskor där. Det har hörts en kraftig smäll sedan branden startade, men om det var en gasflaska eller någon olja som exploderade vet vi inte, säger Bruno Lindgren, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral i Västernorrland, till TT.

Ett område inom en radie på 300 meter från den brinnande skroten har spärrats av på grund av explosionsrisken.

– Enligt räddningstjänsten måste avspärrningarna vara kvar i 24 timmar innan det är säkert att vistas där, säger Bruno Lindgren.

Räddningsledningen uppmanar alla i området Johannadal där bilskroten brinner att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Trafiken till Alnö har fått ledas om till följd av avspärrningen.

Räddningstjänsten skulle under kvällen med vattenbegjutning försöka kyla av den brinnande byggnad på skroten som bland annat innehåller gasflaskor, enligt Bruno Lindgren.

Ett 15-tal brandmän arbetar med att släcka branden.

– Vi försöker närma oss byggnaden men det är problem med acetylentuberna. Därför försöker vi ta skydd från tankbilen för att sätta upp en vattenkanon för att hindra att det sprider sig till skrotbilslagret, säger Torbjörn Thoresson, inre befäl vid räddningstjänsten i Sundsvall, till TT.

Flera hundar har också räddats från byggnaden.

– De fick ut alla hundarna för någon timme sedan, säger han.

Området ska vara avspärrat i 24 timmar.

– Kan vi komma närmare kan släckningen gå fortare. Det kan också vara ett alternativ att skjuta sönder flaskorna så att de inte kan explodera, säger Thoresson.

Brandorsaken är inte känd.

ARTIKELN HANDLAR OM