Tomtens filial på Nordpolen stänger

Tusentals barn blir utan svar från tomten

NYHETER

Sedan 1954 har barn kunnat skicka sina önskelistor till jultomten på Nordpolen.

Frivilliga tomtenissar i staden North Pole i Alaska har svarat på breven som sedan poststämplats "Nordpolen".

Men nu lägger den amerikanska posten ned verksamheten.

Verksamheten har engagerat ett stort antal frivilliga i den lilla Alaska-staden. Varje år har de öppnat och besvarat tusentals brev.

Nu är besvikelsen stor.

– Det är sagolikt dåligt att posten inte har informerat tomtenissarna innan de tog beslutet, säger borgmästare Doug Isaacson, till AP.

Upptäckte sexbrottsling

– Hur länge har de vetat om det här?

Orsaken till den plötsliga nedläggningen är att det förra året visade sig att en straffad sexbrottsling jobbade i Operation Santa, en liknande verksamhet baserad Maryland, där barn kan brevväxla med jultomten. Sexbrottslingen hann aldrig svara på något brev, men U.S. Postal Service drog öronen åt sig. Sedan dess har de skärpt reglerna.

Måste koda breven

Från och med nu får inte volontärerna se barnens efternamn och adresser. I stället sätts en kod på brevet som bara postkontoren kan tyda. Sedan är det upp till de olika lokala postkontoren att avgöra om de anser sig ha tid att koda och eftersända brev med önskelistor. Och innan de nödvändiga förändringarna är gjorda får stadens volontärer inte svara på några brev.

I North Pole deppar de 2 200 invånarna. Tomtebreven är en stark jultradition som präglat hela staden. North Pole är ett litet tomteland med flera tomtemuseer . Stadens gator har namn som Santa Claus Lane och Kris Kringle Drive där gatlyktor som ser ut som polkagrisar lyser upp i mörkret.

ARTIKELN HANDLAR OM