Köpte lyxgård för miljoner

Nolltaxerade ifjol – gjorde jätteaffären innan rånet

123 hektar mark Mannen (till höger) som deltagit i flera tv-produktioner deklarerade en inkomst på noll kronor i fjol. Bekanta till mannen frågar sig nu om han deltog i helikopterrånet för att kunna köpa den stora skärgårdsfastigheten.
NYHETER

Tv-mannen som häktats för helikopterrånet köpte en del i en stor fastighet för 13 miljoner.

Sedan erkände mannen att han inte hade några pengar.

Några veckor senare rånades värdedepån i Västberga.

34-åringen och tre andra personer köpte den 22 maj i år en stor skärgårdsfastighet av en hembygdsförening i Mellansverige.

För 13 miljoner fick de en huvudbyggnad, flera sommarstugor och 123 hektar mark. Flera personer i mannens omgivning höjde på ögonbrynen över att han, som förra året deklarerade en inkomst på noll kronor, var inblandad i en sådan stor affär.

Hade inga pengar

Enligt vad Aftonbladet erfar betalade de andra köparna, som känner 34-åringen sedan tidigare, handpenningen, 1,3 miljoner.

Men i början på september skickade mannen, som deltagit i flera tv-produktioner, ett brev till mäklaren som skötte försäljningen och sa att han inte hade några pengar. Han undrade om det gick att pantsätta hans del av fastigheten och därmed frigöra pengar för köpet, något som är omöjligt.

Några veckor senare, den 23 september, genomfördes det spektakulära rånet.

Vänner och bekanta till mannen frågar sig nu om mannen deltog i kuppen för att finansiera fastighetsaffären.

– Det här är inget jag känner till, säger kammaråklagare Leif Görtz, som leder utredningen om rånet.

Köpet hävs

Köpet skulle ha trätt i kraft den 1 oktober, men eftersom en av köparna nu sitter häktad utan möjlighet att kommunicera med omvärlden är det på väg att hävas. Det pågår diskussioner om ifall fastigheten ska gå tillbaks till hembygdsföreningen eller om övriga köpare ska lösa ut mannen.

Samtidigt ska mannen enligt nya uppgifter inte ha deltagit i själva rånet. 34-åringen, en rutinerad pilot, ska ha stulit helikoptern på flygplatsen vid Mellingeholm i Norrtälje och sedan flugit den till norra Djurgården i Stockholm där en annan pilot tog över.

Tv-mannen misstänks sedan ha skaffat sig ett alibi genom att samtidigt som rånet genomfördes krocka med en annan bilist, en känd kriminell, i Frihamnen i Stockholm.