”Rysslands upprustning oroar”

Jan Björklund chattade direkt från landsmötet med Aftonbladets läsare.

NYHETER

Björklund pressades bland annat på frågor om betyg, försvaret och hans hyllning av USA. Läs frågorna och svaren här.

Foto: FOTO: Johanna Melén
Jan Björklund chattade med Aftonbladets läsare.

Jan Björklund säger: Nu är jag på plats. Välkomen med frågor!
Gustav E säger: Hej Jan, mycket bra sagt i ditt tal. Överensstämmer om allt Du sa. Nu till min fråga, jag är moderat i grund och botten och står för deras politik för det mesta. Tycker dock att de har blivit för fega i sin politik. Får du med dig moderaterna i dessa frågor?
Jan Björklund säger: Det hoppas jag. Vi får se, vi skall förhandla under vintern och våren.
Niklas Starow säger: USA har ett budgetunderskott på över 1,4 biljoner dollar och en politisk höger som skriker kommunism när det pratas om allmän sjukvård, är det något som du anser att Sverige ska ta efter när du hyllar de amerikanska idealen?
Jan Björklund säger: Jag tycker det är bra om Obama får igenom sin sjukvårdsreform. Detta har varit en brist i USA.
Bosse säger: Om 1 är nyliberalism och 10 är socialliberalism, vilken siffra väljer du? (Du får inte välja 5)
Jan Björklund säger: Jag är socialliberal. Kan inte gradera.
Roland säger: när kan sverige få EURO?
Jan Björklund säger: Så snart som möjligt hoppas ja. Gärna 2011. Eftersom de flesta andra partier vill skjuta på frågan är risken att det dröjer. Men jag tänker jobba för detta.
danne säger: Sverigedemokraternas uppgång tordes bero på en inte helt lyckad invandringspolitik samt ett allmänt missnöje ute i samhället. Hur kommer ni att agera för att bryta detta mönster?
Jan Björklund säger: Vi måste förbättra den svenska integrationspolitiken. Job i stället för bidrag. Invandrare måste lära sig svenska snabbare än idag.
Tobias Jarl säger: Hej Jan Björklund! Jag har några frågor som jag gärna vill ha svar på. 1. Anser du att vi ska nedrusta eller upprusta det svenska försvaret? 2. Anser du liksom Sten Tolgfors att vi ska skicka ner mer soldater och officerare till Afganistan? 3. Hur tycker ni att asylpolitiken fungerar i Sverige? 4. Vad tycker ni om SverigeDemokraterna?Måste säga att ni är en mycket bra politiker med bra åsikter. Särskilt i dina debatter mot Lars Ohly(V, tidagre VPK) som du vinner 99,9 % av.Mvh Tobias Jarl
Jan Björklund säger: Ska jag svara på alla dina delfrågor kommer ingen annan att hinna fram. Jag tar ettan. Rysslands mer auktoritära utveckling och deras upprustning är oroande. Jag utesluter inte att vi återigenom måste stärka försvaret av Sverige.
janne säger: Utbildning och arbete ska löna sig, säjer du i värnskattedebatten. Vad säger du till exempelvis en utbildad lärare med 32 år i yrket som är ljusår från någon värnskatt. Är jag utbildad? Jobbar jag?
Jan Björklund säger: Hela min poäng är att utbildning måste löna sig. Parterna på abetsmarknaden måste väga in detta när de avtalar om löner. När jag satt i kommunförbundets skolberedning drev jag på för högre lärarlöner. Två skatter påverkar de med längre utbildning. Den statliga inkomstskatten och värnskatten. Båda måste sänkas. Många lärare träffas av den statliga inkomstskatten.
Roland säger: när får små orter poliser?
Jan Björklund säger: Vi har för få poliser i Sverige. Vi behöver fler. Det tar dock några år att utbilda nya. Men redan nästa år kommer vi att nå upp till 20000 poliser. Den kull polisaspiranter som snart utexamneras, tror jag är det största någonsin.
Crille säger: Hej Jan! Jag är en gymnasielärare som är verkligen främmande till den bilden av skolan som "stökig". Tycker att det är en mycket väl fungerande verksamhet utan några som helst ordningsbekymmer. Har under mina 4 år som lärare inte behövt höja rösten en enda gång, förstår verkligen inte dina åsikter. Grundskolan må vara stökig, men varför ändra om gymnasieskolan, som fungerar så väl?
Jan Björklund säger: Graden av stök varierar naturligtvis mellan olika skolor och lärares förmåga att möta stöket. Gymnasiereformen innebär högre teoretiska krav på studieförberedande tbildningar och tydliga yrkesinriktning på yrkesprogrammen. Lärlingsutbildning kommer att vara bra både för näringslivet och för skoltrötta ungdomar.
Snöfrid säger: Tror du verkligen att eleverna i svenska skolor kommer prestera bättre om de får betyg tidigare? Tror du att de kommer må bättre av att betygshetsen ökas och kommer så tidigt? Varför tror du att ett skolsystem där eleverna bara pluggar för att få bra betyg och inte för att verkligen förstå vad de gör är bättre?
Jan Björklund säger: Betyg är bra för motivationen. Betyg ger en tydlig information till fräldrarna var eleven står och vad som behöver förbättras. Jag tycker att vi ska börja med betyg tidigare än idag och att vi behöver fler steg i betygsskalan.
Moderator säger: Nu är det två frågor kvar innan chatten stänger!
Thomas - bìst i vìrlden säger: Vad tycker du om att Lena Mellin skriver att du står längre till höger än Reinfeldt? Stämmer det?
Jan Björklund säger: Sådana schabloner är för mig inte intressanta. Jag funderar på vad Sverie behöver i framtiden, och formulerar min politik utifrån det. Jag sitter inte och funderar på hur det tolkas i förhållande till andra. Fredrik Reinfeldt och jag samarbetar mycket väl.
Roland säger: kommer ni att vinna nästa år?
Jan Björklund säger: Ja.
Jan Björklund säger: Tack för alla frågor. Jan
Moderator säger: Nu stänger chatten. Tack Jan Björklund och alla läsare som ställt frågor!