Kantareller – i november!

NYHETER

SVAMPSKOGEN. Snöskyffeln får vänta. Häng svampkorgen över armen och gå på kantarellspaning i stället.

För än gömmer sig de små rara rackarna under löv och mossa.

Och än kan vi räkna med fortsatt behaglig värme trots att det står november i kalendern.

Svampentusiast Ida Kahn, 21, är mycket nöjd med det milda novembervädret. Nu kan hon fortsätta att plocka svamp. ”Krafsa undan löv och mossa, så kan du fynda”, säger hon.

Vi speedar på mot jul, bara fem veckor kvar. Men kylan och snön har ingen brådska. Prognosen för de kommande dagarna visar: ljummet, fuktigt och ibland lite sol. Som vilken vårmånad som helst.

– Ja, så ser det ut ett bra tag framöver, ovanligt varmt för att vara den här årstiden, säger meteorolog Sten Laurin på SMHI.

Inget rekord

Talar vi om rekord?

– Rekord är väl att ta i, vi har ju vant oss vid att november brukar vara en ganska mild månad. Men visst handlar det om behagliga temperaturer från mellersta Norrland och söderut. På många håll har vi noterat uppemot åtta plusgrader och det är cirka tre grader varmare än vad som gällt de senaste åren.

– Å andra sidan inte mycket att skryta med om man betänker att det var 17,7 grader varmt i Kristianstad en verklig rekorddag i november 1968.

Just nu styrs vädret av lågtrycksaktiviteter ute över Atlanten. Västliga och sydliga vindar vräker in fukten över Sverige.

Soligt i helgen

När stormen bedarrat spricker det upp och blir soligt på många håll i landet framåt helgen.

Ida Kahn, 21, i Gränna hör till svampentusiasterna som inte ger sig.

– Att vi är mitt i november behöver inte betyda att det är kört. Krafsa undan löv och mossa på dina säkra svampställen så kan du fortfarande fynda, tipsar hon.

FAKTA

Köldrekord i november

Kristianstad, 1919: minus 15 grader. Nikkaloukta 1952: minus 39 grader.