Slog vad om när patienten skulle dö

Vårdpersonalen i Luleå satte hundra kronor var - inför den dödssjuke åldringen

NYHETER

En åldring på ett boende i Luleå låg döende i sin säng.

När vårdpersonalen kallades in i rummet slog de vad med varandra om hur lång tid det skulle ta innan personen avled.

Nu har händelsen anmälts enligt Lex Sarah.

Det är tidningen Norrländska Socialdemokraten som sammanställt statistik över de Lex Sarah-anmälningar som gjorts under senare år i Norrbottens kommuner.

Lex Sarah innebär att personalen själv är skyldig att anmäla påkomna missförhållanden och övergrepp.

I ett av de mer anmärkningsvärda fallen i statistiken avslöjas minst sagt cyniskt beteende av personal på ett äldreboende i Luleå. De slog vad om när en patient skulle dö, vilket avslöjats av en korttidsvikarie som vakade extra över den döende personen på boendet. När personens tillstånd försämrades kallade vikarien på den ordinarie personalen, som inför den sjuke personen slog vad om hur lång tid det skulle ta för denne att dö.

Händelsen satte sig hos vikarien, som senare berättade om den i en anställningsintervju. Därefter anmäldes den.

Enligt NSD har antalet Lex Sarah-anmälningar ökat kraftigt de senaste åren. 2008 gjordes 62 anmälningar i Norrbottens kommuner.

FAKTA

Flera Lex Sarah-fall från Luleå:

• En anställd på ett äldreboende klippte håret på en patient. men resultatet blev ”väldigt kort och med kala fläckar”. Senare upptäcktes flera åldringar som såg likadana ut.

• En hårdhänt och burdus sköterska har anmälts. Hon ska bland annat ha sagt följande till en gammal man: ”Har du inget vettigt att säga får du hålla käft, vad skriker du för, du är som en barnunge. Stirra inte i taket när jag talar till dig, titta på folk medan du lever!”

• En vårdtagare hjälps till toaletten och bältas fast enligt rutinerna. Men patienten glöms bort. Först en timme och en kvart senare hittades patienten.