Separerade tvillingar har vaknat

”Hela sjukhuset ler”

Foto: ROYAL CHILDREN'S HOSPITAL
NYHETER

För några dagar sedan separerade australiska läkare de indiska siamesiska tvillingarna Krishna och Trishna.

Krishna drabbades av komplikationer – men har nu vaknat ur koman.

– Att se dem som separata människor var ett fantastiskt ögonblick, säger chefskirurgen Leo Donnan, till BBC News.

Systrarna, som fyller tre år nästa månad, opererades i måndags.

Trishna vaknade direkt efter operationen och har redan fått lämna intensivvårdsavdelningen. Hon pratar och beter sig som vanligt.

Det var värre med Krishna. Hon låg i koma i flera dagar.

Större ingrepp

Men i fredags vaknade Krishna, och läkarna säger att hon inte verkar ha skadats neurologiskt.

– Det är otroligt. Krishna har vaknat och hon gjorde pruttljud med munnen till mig direkt efter. Hela sjukhuset ler, säger flickornas barnsköterska Moira Kelly, till Sydney Morning Herald.

Krishna drabbades av komplikationer och kommer att behöva en längre tid för att återhämta sig, säger läkarna. De var tvungna att göra ett större ingrepp i hennes kropp – eftersom hon var beroende av sin systers njurar – och blodcirkulation. Men långtidsprognosen är "väldigt, väldigt bra".

– Flickorna lever och är normala och det är helt enkelt otroligt. Mirakel är ett sådant underbart, vackert ord, men det räcker inte för att beskriva de senaste dagarna, säger Moira Kelly.

Adopteras bort

Flickorna ska adopteras bort när de har rehabiliterats – en process som väntas ta två år.

Deras mamma lämnade dem till ett barnhem i Dhaka. När de blev äldre kunde inte barnhemmet ta om hand om flickorna på ett bra sätt, och en australisk välgörenhetsorganisation flög dem till Australien.

Mamman Lovely Mollic säger att hon är överlycklig över att flickorna har klarat att separeras. Hon säger att de kommer att få det bättre i Australien.

– Mina barn lever och mår bra. Det är de bästa nyheterna jag fått i mitt liv, säger hon gråtande till AP.

– Jag är från en fattig familj och kan inte ta hand om dem ... Jag vill att de ska få en bra utbildning och leva ett bra liv.

Planerades i två år

Krishna och Trishna fördes till Melbourne från Bangladesh 2007 för den svåra operationen som tog två år att planera. De var sammanväxta i huvudet och delade hjärnvävnad, blodkärl och njurar.

16 neuro- och plastikkirurger opererade Krishna och Trishna i över 27 timmar. Läkarna fruktade att en eller båda flickorna skulle få neurologiska skador av operationen.