Bloggar om allt – nästan

Den 3 februari koras Sveriges bästa bloggare. Här är de fem nominerade i kategorin Vardagsliv & fritid.

Foto: Andreas Bardell
VARDAGSBLOGGARE. Hanna Fridén, 23, är nominerad till Stora Bloggpriset och skriver om allt från sjuka kvinnoideal till tarmproblem.
NYHETER

Hon kallar sig själv 80-talist med superhjältekomplex som räddar världen – en PMS i taget.

Nu är Hanna Fridén, 23, nominerad till Stora bloggpriset.

– Jag lär känna mig själv genom att blogga, säger hon.

Om Hanna Fridén får sätta en stämpel på sig själv blir det ”feministisk, estetisk stilfascist.”

På sin blogg blandar hon seriestrippar och teckningar med foton på ”dagens outfit”. Hon skriver om allt från sjuka kvinnoideal till sina egna tarm­problem, om feministiska dilemman och PMS-smärtor.

Offentlig menscykel

Hanna Fridén kan ha Sveriges mest väldokumenterade menscykel och landets mest fotograferade uppblåsta mage, men hon säger att hon faktiskt inte vågar skriva om vad som helst.

– Jag vågar inte blogga om allt. Men jag vet inte varför folk tycker att helt naturliga kroppsfunktioner som de flesta av oss har, om man inte är en märklig liten plastdocka, skulle vara särskilt utlämnande. Jag har om inte annat mycket svårt att se det som pinsamt. Okej, jag har mens, vad ska någon göra av den informationen? Skvallra om det till folk?

Vilket hål i Bloggsverige, om något, tycker du att din blogg fyller?

– Den förmedlar viktiga frågor på ett synnerligen lättsmält vis. Det behövs mer sånt.

Politiska bloggar för sig ofta med ett språk som inte är särskilt inbjudande och riktar sig oftast till folk som redan är intresserade av frågorna. Det är synd, tycker jag, med tanke på att det viktigaste är att man når ut till målgrupper som annars inte skulle komma i kontakt med vissa frågor.

Lär känna sig själv

Vad ger det dig rent personligen att blogga?

– Jag lär känna mig själv. Du kanske vet vem du är, så att säga, utifrån ditt eget pers­pektiv. När du skriver om dig själv lär du dig att se dig utifrån med, ibland skrämmande, ibland trevligt. I vilket fall mycket utvecklande. Men visst kan det tära ibland, speciellt när du gått över en gräns. Men livet är inte enkelt eller smärtfritt, och man lär sig på vägen vad som fungerar och inte.

Ilska blir klickfest

Finns det några gyllene blogg­regler man bör följa för att få många läsare och bli en framgångsrik bloggare?

– För att få många läsare är det givetvis bra med mycket bilder, korta, koncisa texter varvade med ett fåtal längre inlägg , och en hel del provokativa ilskeutbrott. Men det skapar bara trafik, inte anseende. Så det beror på vad du helst vill ha. Vill du vara kändis eller vill du vara stolt över det du gör? Du kommer att aldrig få båda, näm­ligen.

FAKTA

Vardagsliv & fritid – de nominerade bloggarna

Att vara Charlie Schulmans pappa

Bloggare: Alexander Schulman
Ålder: 33
Ort: Stockholm
Startades år: 2009
Vad handlar din blogg om? Hur det är att vara pappa till Charlie Schulman.
Varför startade du den? Av många olika anledningar. Dels ser jag bloggen som ett dokument över min dotters första tid i livet. Det kommer att bli härligt att återvända till de här texterna när både jag och min dotter är äldre. Sen gillar jag bloggen som kommunikationssätt, det är ett format som jag lärt mig älska. Närheten till besökarna är unik.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Jag har inte läst några av de andra bloggarna, så det är svårt att säga. Men jag tycker alltid det är roligt när tjejer vinner, så jag hoppas på att Hanna Fridén tar hem det. Henne känner jag lite dessutom, hon är trevlig.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Det är oklart om den är det. Jag tror att min blogg är en av de bästa pappabloggarna i Sverige, men jag har svårt att se att den skulle vara Sveriges bästa blogg. Nej, det är den avgjort inte.
Tre taggar jag använder för mycket: Jag använder inte taggar, har aldrig riktigt förstått vad de går ut på.
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Mode. Alltså: mode på allvar. Den dagen jag börjar skriva om mode PÅ RIKTIGT så måste någon hindra mig, byta mitt blogglösenord, elda upp mina händer så att jag aldrig mer kan skriva en rad.
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Mig själv. Jag, mig, mitt.
Hemlig superkraft som jag har: Jag kan känna ångest i rum. “Det här rummet har ångest”, kan jag säga. Och då är det oftast så också.

Innan du fanns

Bloggare: Linda Söderqvist
Ålder: 26
Ort: Uppsala
Startades år: 2009
Vad handlar din blogg om? Tidigare om hur jag och min sambo försökte bli gravida genom provrörsbefruktning, idag om graviditeten. Och om livet. Om hunden med den lilla hjärnan och sånt.
Varför startade du den? För att jag ville skriva om provrörsbefruktningen, för att ha hela resan att återvända till om några år.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Jag ser gärna att Abbes pappa tar hem det här kalaset.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Det är den inte. Men den är bra och det är det inte alla bloggar som är.
Tre taggar jag använder för mycket: Jag är den enda bloggaren på klotet som inte använder taggar.
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Dagens jävla outfit
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Hur jag hamnade i finkan efter att jag stalkat Ulf Lundell kanske. Nåt åt det hållet.
Hemlig superkraft som jag har: Jag är gravid och spydde dygnets alla timmar i några månader utan att dö. Försök med det om du kan!

Heja Abbe

Namn: Gunnar Skarland.
Ålder: 43 år
Ort: Strax utanför Göteborg
Startades år: 2007
Vad handlar din blogg om? Om att vara pappa. I synnerhet om att vara pappa till en kille med ett medfött svårt hjärtfel till följd av ett syndrom. Men många säger att det är en blogg om kärlek.
Varför startade du den? För mig själv. För att sortera i det känslomässiga kaos jag hamnade i då Abbe föddes.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Jag vet ju inte vilka de andra är. Men jag misstänker att Alex Schulmans blogg är med och han har ju en ungefär en miljard läsare så där är det nog kört. Dessutom skriver han ju så förbannat bra. "Innan du fanns" är en annan svår konkurrent och väldigt värdig vinnare.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Herregud! Vad säger man? För att den är rakt igenom äkta och för att den berör folk. Mina läsare säger att de ömsom skrattar, ömsom gråter när de läser den. De flesta läser hela bloggen från början, som en bok.
Tre taggar jag använder för mycket: Oro, 22q11, operation.
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Partipolitik.
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Om att vara farfar, hoppas jag.
Hemlig superkraft som jag har: Tålamod.

Hanna Fridén - Feministisk, estetisk stilfascist

Namn: Hanna Fridén
Ålder: 23
Ort: Stockholm
Startades år: 2006
Vad handlar din blogg om? Mig, antar jag. Och tjejfrågor. Ideal, sexualitet, snusksaker. Sånt!
Varför startade du den? Jag har alltid haft någon slags dagbok på nätet, det här var ett friare alternativ som alla kunde ta del av och tycka till om.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Alex Schulman, onekligen. Vad gäller besökare krossar han mig som om jag vore en liten myra! Men en myra kan ibland klara sig, om den har tur, hamnar där mellan perforeringarna i skosulan. Den lyckliga myran kanske man kan bli. I alla fall om folk är som de brukar och vill vara lite missunsamma mot den store starke! Hehe. Hehe. Du är Goliat! Jag är David. Jag har min lilla sten i min slunga.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Den har lite av allt. Serier, ångest, estetik, skoj och debatt. Ibland är jag smart, ibland är jag dum i huvudet. Jag tror man kan behöva lite av båda.
Tre taggar jag använder för mycket: Jag kan inte använda taggar i mitt bloggverktyg. Härligt befriande, på något vis. Det skulle bli så tramsigt om man upptäckte att det kanske var, tja, kanske "Bajs"? Nu slipper jag veta!
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Bantningstips. Fytusanbubblan. I helvetet vad jag är trött på alla bantningstips överallt! Smal smal smal, smal för att vara lyckad, för att må bra, för att se bra ut. Nej, det där tycker jag är väldigt vidrigt faktiskt.
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Jag har alltid skrivit exakt det jag känner för eller tycker är viktigt, och på det viset lär jag fortsätta.
Hemlig superkraft som jag har: Det vi oftast skäms över, det vi tror att vi är obskyra för att vi tänker. Det är jag bra på att plocka upp och visa att nej, nej, du är inte så konstig. Det är inte fel på dig, och se så många av oss som blir glada när vi inser detta!

Pernillas Värld

Namn: Pernilla Wahlgren
Ålder: 42
Ort: Stockholm
Startades år: 2009
Vad handlar din blogg om? Om mig, min vardag, mitt jobb och min familj.
Varför startade du den? Jag blev erbjuden att börja blogga för en mammatidning 2008 och fick snart en väldigt massa läsare! För att kunna styra min blogg mer själv startade jag sen en egen sida 2009. Bloggen ger mig nåt helt annat än att bara marknadsföra mig själv, som det lätt blir på en vanlig hemsida. Här är jag mer "människan" Pernilla , än "artisten" Pernilla och jag har många läsare som kanske inte ens gillat mig från början, men som genom bloggen fått en annan syn på mig. Jag tycker att det är oerhört kul att läsa alla kommentarer! Folk diskuterar på min blogg och det gillar jag!
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Alex Shulman kanske? Han är väl den som har hållit på längst och alltid kört sitt eget race.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Jag är som en påse "gott och blandat"! :-) En 4 barns-mammas vardag mixat med en dos glaumour , en gnutta humor och så lite recept och inredning på det!
Tre taggar jag använder för mycket: Jag använder inga.
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: "Min heta sexnatt med....."
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Jag har ju precis startat en egen blogg och jag ändrar inte på ett vinnande koncept!
Hemlig superkraft som jag har: Att jag kan blogga, baka, sjunga och byta blöja samtidigt - med en hand!

Omröstningen – så går den till

1. Bloggpanelen nominerar
En inbjudan har skickats ut till de 100 mest betydelsefulla bloggarna i Sverige om att delta i bloggpanelen till Stora Bloggpriset. Inbjudan baseras på de bloggar som är mest länkade till, mest valda som favoriter och mest trafikerade enligt Bloggportalen.se. Ett antal bloggare är även specialinbjudna. Panelen nominerar fem bloggar i varje tävlingskategori. En blogg kan bara nomineras i en kategori.

2. Folket röstar
Mellan den 7 och 22 januari kan svenska folket gå in och rösta på Storabloggpriset.se.

3. Vinnarna presenteras
Den 3 februari anordnas en galakväll på Nalen i Stockholm där vinnarna presenteras och prisutdelningen av Stora Bloggpriset sker.

ARTIKELN HANDLAR OM