12-årig flicka fånge hos pirater – i sex månader

NYHETER

Den spanska kaptenen Ricardo Blach lyckades inte rädda den tolvåriga flickan han träffade när han hölls fången av pirater.

I efterhand plågas han av tanken.

– Jag har inte kunnat sluta tänka på den här flickan.

Foto: Reuters
Ricardo Blach tillsammans med dotter Cristina.

En spansk sjökapten som frigavs av somaliska kapare den gångna veckan berättar om hur han plågas av tankar på att han inte kunde rädda en tolvårig ukrainsk flicka som hållits fången på ett annat fartyg i ett halvår.

Ricardo Blach är kapten på den spanska trålaren Alakrana som släpptes av somaliska pirater i tisdags efter att ha hållits i cirka sex veckor. Tidningen El Mundo återgav på söndagen utdrag ur hans dagbok från fångenskapen.

”Mamman bönföll mig”

Han berättar där om hur han vid ett tillfälle fördes ombord på ett annat kapat fartyg med ukrainsk besättning för att överlämna bland annat mediciner och bränsle.

Ombord på lastfartyget Ariana mötte han den lilla ukrainska flickan och hennes föräldrar. Fadern tillhörde besättningen och hade tagit familjen med sig.

– Hennes mamma bönföll mig att ta dottern med mig. Men jag förklarade att det kunde jag inte. På hennes fartyg, Ariana, fanns det tolv pirater. På mitt, Alakrana, fanns det 30, skrev Blach och tillade:

– Jag har inte kunnat sluta tänka på den här flickan och på kvinnorna som fanns ombord.

Utöver flickans mamma såg han två kvinnor på Ariana, en kokerska och en besättningsmans hustru.

Fick missfall

Sjömanshustrun hade fått missfall under fångenskapen och var enligt Blach i stort behov av läkarvård.

Ariana med 24 ukrainska besättningsmedlemmar tillfångatogs av somaliska pirater på Indiska oceanen den 2 maj. Hon var på väg från Brasilien till Mellanöstern. I oktober vädjade sjömännens familjer till piraterna och rederiet att snabba på förhandlingarna eftersom förhållandena ombord var outhärdliga.

TT-AFP