Ville fira ramadan

Mehdi Ghezali: Jag åkte på gruppresa

NYHETER

Guantanamosvensken Mehdi Ghezali fängslades i Pakistan i somras.

För första gången sedan han släpptes berättar han varför han befann sig i landet.

–?Jag fick möjlighet att följa med på en grupp­resa, skriver han genom sina advokater på DN Debatt.

Foto: Malin Arnesson
greps i pakistan Enligt Mehdi Ghezali var han på rundresa med sin familj i Mellanöstern och tänkte bara fira ramadan i Pakistan.

I augusti greps Mehdi Ghezali, som tidigare suttit fängslad i det ökända amerikanska Guantanamolägret, på en buss i Pakistan. Han greps tillsammans med två andra svenskar och deras tvåårige son.

Från Pakistan kom uppgifter om att svenskarna skulle ha haft med sig stora summor pengar och att man misstänkte dem för sam­röre med al-Qaida. Den 10 oktober släpptes svenskarna fria och kunde återvända till Sverige. För första gången sedan frisläppandet berättar nu Ghezali vad han gjorde när han greps, genom sina advokater Peter Althin och Anton Strand.

”Inga oroshärdar”

De uppger att han tillsammans med familj och vänner var på en rundresa i Mellanöstern när han erbjöds att åka till Pakistan, för att fira ramadan, genom en organiserad gruppresa.

”Mehdi Ghezali planerade aldrig att besöka och besökte heller aldrig några oroshärdar. Uppgifterna om att Mehdi Ghezali skulle ha haft en större summa pengar med sig är också de felaktiga”, skriver advokaterna.

Vantrivdes i Sverige

De skriver också att Säpo, på uppdrag av amerikanska myndigheter, bevakat Ghezali i Sverige och att han därför vantrivdes och reste utomlands.

Genom sina advokater hälsar han att han önskar att han själv och sin familj lämnas i fred. Advokaterna är även kritiska till hur media behandlat Ghezali.

Under sin tid i Pakistan delgavs han aldrig någon misstanke om terrorism eller spioneri enligt advokaterna.