Roderfel på kryssningsfartyget Silja Europa

Ligger fast i Ålands skärgård

NYHETER

Kryssningsfartyget Silja Europa fick tekniska problem på söndagseftermiddagen och har sedan dess legat stilla i Ålands skärgård.

– I den bästa av världar avgår Europa i morgon kväll på sin ordinarie tid, ett dygn för sent. Men jag tror det är lite för tidigt att spekulera i. Vi måste först se vad problemet exakt är och hur snabbt det går att lösa, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Tallink Silja.

Först vid sextiden på måndagsmorgonen väntas en båt anlända för att bogsera fartyget till Åbo. De 1 373 passagerarna och 286 besättningsmedlemmarna kommer att få vänta till sent på måndagseftermiddagen innan de är framme.

Silja Europa lämnade Stockholm på söndagsmorgonen för att återvända till Åbo, varifrån hon avgick kvällen innan på en 23-timmars kryssning. Vid 16-tiden på söndagseftermiddagen fick fartyget problem med rodersystemet. Det rör sig nu i små cirklar i ungefär samma position i väntan på att bogseras. Felet innebär ingen fara för säkerheten ombord.

Av passagerarna ombord på färjan finns omkring 30–40 svenskar. För dem kan det dröja till tisdag morgon innan de kan återvända till Stockholm, förmodligen med Silja Galaxy som trafikerar samma rutt.

– Vi ska försöka hitta den bästa lösningen för varje passagerare när de anländer till Åbo, säger Pavuls.

ARTIKELN HANDLAR OM