Tre år för flickmord

Foto: Foto: ROLF ANDERSSON
hittades av polishund Malin försvann 8 augusti efter en fest i en villa utanför Borås. En polishund hittade henne senare i en skogsdunge.
NYHETER

16-åriga Malin våldtogs och lämnades att dö i en bäck.

I dag dömdes en 17-årig pojke till tre års sluten ungdomsvård för mordet.

Foto: PRIVAT
En 17-årig pojke dömdes till tre års sluten ungdomsvård för mordet på Malin, 16.

Det var natten till den 8 augusti, efter en fest i en villa i Sparsör utanför Borås, som Malin försvann. Misstankarna riktades snabbt mot den då 16-årige pojken, en av Malins vänner. Han hade, påverkad av hasch och alkohol, försökt ta sig in på festen men avvisats.

Senare under kvällen hamnade han på en busshållplats tillsammans med Malin. Enligt pojken så hon något som gjorde honom ursinnig.

Han slog och sparkade Malin, slet sönder hennes kläder och hade samlag med flickan.

Täckte hennes kropp

Sedan släpade han henne till en bäck. Där lade han henne med ansiktet neråt i vattnet och täckte kroppen med pinnar och lövruskor.

Klockan två dagen efter hittades Malin död. Obduktionen visade att hon dog av drunkning och kvävning.

Borås tingsrätt dömde pojken, inte bara för mordet på Malin, utan även för grov våldtäkt och narkotikabrott. Han ska även betala ett skadestånd på nära 300 000 kronor till Malins dödsbo och familj. 17-åringen har erkänt att han dödade Malin men sagt att det inte var med mening. Han säger att han bara ville ge henne en minneslucka, så att hon skulle glömma det första slaget han gav henne, och att han därför sparkade och slog henne igen och igen.

Nöjd med domen

Åklagare Daniel Edsbagge hade yrkat på maxstraffet på fyra års sluten ungdomsvård för 17-åringen. Men tingsrätten i Borås dömde pojken till sluten ungdomsvård i tre år.

– Här blev det inte precis så som jag hade yrkat men det ligger ändå i den övre delen, det är ett allvarligt brott, säger Daniel Edsbagge till TT.

– Om jag ska överklaga eller inte kan jag inte ta ställning till nu. Hur många års ungdomsvård är en viktig fråga men kanske inte så viktig att den ska prövas i hovrätten.

Överlag är Daniel Edsbagge mycket nöjd med domen.

– Tingsrättens dom är väl argumenterad och behandlar utförligt frågan om uppsåt. Och jag tycket man har gjort en riktig bedömning när man har rubricerat brotten som mord och grov våldtäkt.

Den dömde 17-åringen har erkänt handlingarna som ledde till att flickan miste livet. Men han hävdar att han inte agerade med uppsåt att döda.

– Det viktiga är att han dömts för mord och grov våldtäkt och inte för misshandel, och det tror jag är viktigt för de anhöriga också, säger Daniel Edsbagge.