”Flickorna mår jättedåligt”

Mål med tio flickor som lockats till gruppsex uppe i hovrätten i dag. Två män har överklagat sina domar.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
En av de misstänkta männen förs in till rättsalen.
NYHETER

Två av männen som dömts i den så kallade gruppsexhärvan överklagade på måndagen sina domar i Svea Hovrätt.

Bland dem finns 41-åringen som dömdes till fyra års fängelse för att bland annat ha lockat minderåriga tjejer till gruppsex med våldsinslag.

Totalt tio flickor har utsatts.

Den 41-årige huvudmannen leddes in i rättsalen med handfängsel. Domen han överklagar är tingsrättens dom för grovt koppleri, försök till grovt koppleri, köp av sexuell handling av barn och köp av sexuell tjänst.

Enligt åklagaren har mannen systematiskt sökt efter unga kvinnor på sexsidor på internet. Med löfte om lätta pengar har han övertalat dem att ställa upp på gruppsex med flera män, ofta så många som fem samtidigt.

Mannen har beskrivits som spindeln i nätet och ska bland annat ha ordnat lokaler till träffarna och tagit betalt av männen som deltog. Brotten ska ha begåtts både i privata hem och på ett hotell. I minst ett fall ska gruppsexet ha övergått i ren våldtäkt, menar åklagaren.

Viveka Lebsund som är målsägandebiträde för flera av de utsatta vill inte uttala sig om målet.

– Flickorna mår jättedåligt. Kanske gör de ett uttalande senare, säger hon till Aftonbladet.

Flickorna var mellan 16 och 26 när de utsattes för brotten. Enligt åklagaren ska mannen ha varit medveten om deras låga ålder eftersom han nämnt deras ålder när han gjort reklam för träffarna och han ska även ha satt in pengar på den ena flickans personkonto.