Ungdomarna åtalas för grovt koppleri

Foto: Krister Hansson
Den 20-årige mannens advokat Mikael Nilsson på väg in i rätten.
NYHETER

Tingsrättsförhandlingen mot de tre Malmöungdomar som misstänks ha sålt en 14-årig förståndshandikappad flicka till hundratals män pågår just nu inför stängda dörrar.

– Jag menar att alla tre, gemensamt och i samförstånd, hänsynslöst utnyttjat målsäganden. Brottet är grovt med tanke på hennes låga ålder och mentala status, sa åklagare Ulrika Rogland i sitt inledningsanförande.

Åhörarläktaren i Malmö tingsrätts säkerhetssal var fylld till brädden när rättegången drog igång vid 9.30-tiden. De tre tilltalade, en 17-årig och en 19-årig kvinna och en 20-årig man, åtalas för grovt koppleri efter att under tre månader i vintras ha sålt den 14-åriga flickan till hundratals män runt om i Malmö.

Erkänner delvis

– Det rör sig om mellan fem och tio tillfällen per vecka under den aktuella perioden, menade Ulrika Rogland.

Den 17-åriga flickans advokat Stig Barrdahl förklarade för rätten att hans klient erkänner att hon tagit emot pengar och varit närvarande då det sålts sex. Den 20-årige mannen förnekar helt brott.

– Han har inget med detta att göra, sa försvararen Mikael Nilsson.

19-åringen förnekar grovt brott

Den 19-åriga kvinnan medger att hon varit närvarande vid ett fåtal tillfällen, att hon någon gång ordnat skjuts och kunder, men hävdar via sin advokat Thomas Pettersson att hon inte känt till målsägandens låga ålder. Hon förnekar därför grovt brott.

Den 14-åriga flickan är inte närvarande vid förhandlingen, men begär via sitt målsägarbiträde 85 000 kronor i skadestånd från var och en av de tilltalade. Då de inledande pläderingarna gjorts, begärde åklagaren att resten av förhandlingen, som kommer att fortsätta på torsdag, hålls inför stängda dörrar. Den 20-årige mannen bad rätten om tillåtelse att få ha sina föräldrar närvarande, men detta avslogs.

Däremot får den 17-åriga flickan, som är gravid, ha sin socialassistent på åhörarplats.

”Jag är rädd för att få fängelse”

När Aftonbladet talar med den 17-åriga flickan under en paus, är hon mycket dämpad. Enligt uppgifter vid rättegångsstarten ska hon ha tjänat 15 000 kronor på arrangemanget.

– Jag är orolig inför domen, rädd för att få fängelse, säger hon.

17-åringen menar att det var den 20-årige mannens idé att låta 14-åringen sälja sex.

– Han förnekar allt, men det finns bevis mot honom och det kommer att komma fram nu.

Hon medger delar av det som läggs henne till last, men inte allt.

Bland annat är hon mycket bestämd med att det var den 20-årige mannen som var den drivande. Exakt hur idén med koppleriverksamheten kom upp kan hon inte svara på, men hon hävdar att det inte förekom något tvång.

– Jag har inte tvingat henne till någonting. Och jag trodde absolut inte att hon mådde dåligt av det, säger 17-åringen.

Hon berättar att hennes bebis ska födas ”när som helst” och att det är en pojke. Pappan till barnet har även han varit inblandad i utredningen kring kopplerihärvan, men 17-åringen hävdar bestämt att han är oskyldig.

– De drog in honom i detta med han har ingenting med saken att göra, säger hon.

Skyller på mannen

Liksom den medåtalade 17-åriga barndomsvännen hävdar den 19-åriga kvinnan att det var den 20-årige mannen, en ingift släkting till 19-åringen, som låg bakom det mesta av verksamheten.

Detta förnekas å det bestämdaste av 20-åringens advokat Mikael Nilsson.

– De försöker skylla på honom för att minska sin egen delaktighet. Målsäganden nämnde över huvud taget inte min klients namn i polisförhören.

ARTIKELN HANDLAR OM