Ja till EU:s telekompaket

(V): ”Kompromissen är så luddig”

NYHETER

Efter en lång och komplicerad strid sade EU-parlamentet på tisdagen ja till det omstridda telekompaketet.

De nya lagförslagen röstades igenom med överväldigande majoritet. Det var långt ifrån dramatiken i våras, då EU-parlamentarikerna oväntat röstade nej. De krävde garantier för att ingen skulle kunna stängas av från internet utan att först ha fått sin sak rättsligt prövad.

Denna detalj i det mycket omfattande lagpaketet har sedan förhandlats mellan EU-parlamentet, EU-kommissionen och EU-ländernas regeringar. I kompromissen sägs att en rättslig prövning måste ske innan någon stängs av, att alla har rätt att bli hörda och att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Däremot sägs inte uttryckligen att det handlar om domstolsprövning.

Åt rätt håll

– Det är inte perfekt, men det är ett steg i rätt riktning. Och det är bättre än ingenting, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet, till TT.

– Alla har rätt att bli hörda först, så man undviker att det går att stämpla beslut på löpande band.

Eva-Britt Svensson (V) röstade nej, av flera skäl.

– Kompromissen är så luddig och öppen för tolkningar. Jag tycker att många har gett sig för lätt. Varför ska vi hasta på om vi inte är tillräckligt nöjda? säger hon.

I botten för hela striden ligger oro för att franska idéer om att jaga och stänga av fildelare ska få spridning och acceptans. Även i Storbritannien finns liknande tankar, liksom i Spanien.

Modernt skydd

– Vi måste hitta nya, mer moderna och effektiva vägar i Europa för att skydda upphovsrätten och konstnärliga verk, sade EU:s telekomkommissionär Viviane Reding i Barcelona på måndagen, med adress till den spanska regeringen.

– Bara bestraffning kommer säkerligen inte att lösa problemen med piratverksamhet på internet. Det kan i stället gå på tvärs mot de rättigheter som varit en del av de europeiska värderingarna alltsedan den franska revolutionen.

Redings uttalanden kan möjligen lugna dem som betvivlar att uppgörelsen kommer att fungera i praktiken. Men det verkliga testet på om de nya reglerna håller visar sig först när ett fall prövas i EU:s domstol.

FAKTA

EU:s telekompaket

Internetanvändares rättigheter är endast en liten del av telekompaketet. Det innehåller bland mycket annat också:

Rätten att byta operatör inom en arbetsdag och rätt att få behålla sitt telefonnummer när man byter operatör.

Regler om dataskydd, till exempel måste operatörer informera myndigheter och kund om det sker någon form av intrång.

En ny europeisk telekommyndighet inrättas.

Förändringar som syftar till att öka konkurrensen mellan operatörer, till exempel att dominerande bolag öppnar upp så att andra operatörer kan använda deras nätverk.

Uppgörelsen undertecknas på onsdagen av EU-parlamentets talman Jerzy Buzek och infrastrukturminister Åsa Torstensson, som företräder EU-ländernas regeringar.

Reglerna träder i kraft vid halvårsskiftet 2011.

Källa: TT

TT

ARTIKELN HANDLAR OM