Två svenska soldater döda

1 av 3
NYHETER

Löjtnant Gunnar Andersson, 31, från Stockholm och kapten Johan Palmlöv, 28, från Sundbyberg har stupat i Afghanistan.

Ytterligare en svensk 21-årig soldat har skadats.

– Det är en tung dag för mig och för Försvarsmakten, säger Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson vid en presskonferens klockan 18 på söndagskvällen.

Den svenska styrkan blev på söndag förmiddag beskjuten 40–50 kilometer väster om det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan.

Isaf-styrkor tillsammans med afghanska enheter ur armén och säkerhetsstyrkorna besvarade elden, men Försvarsmakten har ingen uppfattning om den eldgivningens verkan.

"En tung dag"

Löjtnant Gunnar Andersson, 31, från Stockholm och kapten Johan Palmlöv, 28, från Sundbyberg samt en lokalanställd tolk stupade. Ytterligare en 21-årig svensk soldat har skadats.

– Det är en tung dag för mig och för Försvarsmakten, säger ÖB Sverker Göranson vid en presskonferns i Högkvarteret i Stockholm på söndagskvällen.

– Klockan 11.03 utsattes en fotpatrull för en eldgivning som skadade fyra av våra män. Tre av dem avled av sina skador och en av dem är fortfarande skadad. I sådana här stunder går mina och våra tankar till de anhöriga. Familjer har förlorat sina söner, flickvänner har förlorat sina pojkvänner, kamrater har förlorat sina kamrater.

Fördes till Camp Marmal

Sjukvårdinsatser påbörjades direkt på plats. Soldaterna fördes därefter till det tyska fältsjukhuset på Camp Marmal utanför Mazar-i-Sharif.

– En soldat är skottskadad i ena foten. En fältambulans fanns i patrullen och samtliga fick snabbt vård, säger arméinspektör Berndt Grundevik.

– Stämningen vid förbandet är samlad. Förberedelser pågår för att ta hem de stupade.

De två svenska soldaterna avled av eld från handeldvapen.

– Det handlar om finkalibrig eld. Pistol eller automatvapen.

Oroligt område

Attacken mot svenskarna inträffade i distriktet Charbolak, nära byn Gor Tepa, som bebos av pashtuner, uppger Jörgen Holmström, Svenska Afghanistankommitténs programchef i Kabul, för TT.

– Det är ett oroligt område, säger Holmström.

Trots att Charbolak är ett område med sporadiska strider, vägbomber och ett tillhåll för talibaner, driver kommittén ett utbildningscenter där. En skola där handikappade barn får lära sig läsa, skriva och får proteser och träning.

Holmström hoppas att striderna inte innebär ett hot mot kommitténs personal i Charbolak.

– Vi känner hela tiden en oro över att våra civila hjälpverksamhet blandas ihop med Sveriges militära insats, säger Jörgen Holmström, som har lång erfarenhet från arbete i Afghanistan och talar persiska.

"Säkerhetstjänsten utreder"

Den afghanske journalisten Enayat Najafizada i Mazar-i-Sharif säger till TT att det var talibanerna, och inte kriminella, som låg bakom attacken.

– Kriminella skulle inte våga attackera en Isafpatrull, säger han.

– Storbritannien och USA utför stora operationer i södra Afghanistan, därför har talibanerna skickat många av sina män till norr, för att skapa kaos och osäkerhet. De är starkast kring Kunduz, men finns också i de pashtunska byarna väster om Balkh, där attacken skedde. Det här är bara början, säger Enayat.

– Säkerhetstjänsten har påbörjat en utredning. De ska ta reda på vilka personer som låg bakom attacken, och ta itu med dem.

Enayat ringde på TT:s begäran upp en nära släkting inom säkerhetstjänsten NDS, och uppgifterna om utredningen och om att attacken skedde i en by kommer från släktingen.

Flera attacker

Försvarsmakten hävdar dock att man ännu inte vet vilka motståndarna är.

I området där överfallet skedde genomförde svenska och finländska soldater ett narkotikatillslag i veckan, där fyra personer greps och 70 kilo narkotika beslagtogs, liksom sprängämnen.

Det är också i samma område som en lokalanställd afghansk tolk dödades i ett bombattentat i november, då också fem svenska soldater skadades.

FAKTA

Den svenska insatsen

Det finns två internationella styrkor i Afghanistan: den internationella säkerhetsstyrkan Isaf och den amerikanskledda OEF.

Svensk trupp ingår i Isaf, som är en säkerhetsstyrka som ska bidra till ökad säkerhet och återuppbyggnad.

OEF (Operation Enduring Freedom) för krig mot talibanrörelsen och al-Qaida efter terrorattacken den 11 september 2001.

Den socialdemokratiska regeringen beslutade vid årsskiftet 2001/2002 att skicka svensk trupp till Afghanistan. Engagemanget har stegvis utökats.

Sex av sju partier i riksdagen ställde sig den 19 november i år bakom att den svenska väpnade styrkan i Afghanistan får fortsätta ett år till. Bara Vänsterpartiet röstade emot. Enligt beslutet sätts ett tak vid 855 personer, men bedömningen är att styrkan kommer att uppgå till 500 personer under 2010.

Fakta: Fyra svenskar dödade sedan 2005

Sammanlagt har nu fyra personer i den svenska Afghanistanstyrkan dödats. Två svenska soldater stupade också i november 2005 då en kolonn utsattes ett sprängattentat i närheten av Mazar-i-Sharif.

Under de senaste månaderna har svenska soldater varit inblandade i flera strider och utsatts för en mängd attentat:

Den 6 februari i år blev det känt att svenska soldater deltagit i en operation i norra Afghanistan under flera dagar och där attackerats med vägbomber och varit inblandade i eldstrid.

Den 18 januari i år var svenska soldater inblandade i en eldstrid i Qush Tappeh-området i norra Afghanistan. Inga svenskar skadades.

Den 13 december 2009 utsattes svenska och finländska soldater för beskjutning under patrullering 15 mil sydväst om Mazar-i-Sharif. Ingen skadades.

Den 11 november 2009 exploderade en hemmagjord bomb. En afghansk tolk dödas och fem svenskar skadas, varav två allvarligt.

Den 29 oktober 2009 beskjuts svenska och finländska soldater och får eldunderstöd från stridsflyg.

Den 13 och 14 oktober 2009 hamnar svenska soldater i eldstrid.

Den 10 oktober 2009 utförs två attacker mot svenskar. En soldat får en ögonskada.

Den 8 oktober 2009 skadas två svenskar i en eldstrid, varav en allvarligt. Tre motståndare dödas.

Den 28 september 2009 beskjuts svenska soldater.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM