Säpo vill kontrollera privatanställda

NYHETER

Nya hotet mot Sverige - hackerattacker och elektroniska angrepp mot infrastrukturen.

Nu vill Säpo kunna kontrollera vilka som anställs även i privata företag.

När privata företag får syssla med kommunikation och infrastruktur finns risken att viktiga uppgifter hamnar i fel händer.

Det vill Säpo sätta stopp för med en ny lagändring.

– Man ska nu kunna utöka kontrollen av vad de anställda har för hemligheter även inom de privata företagen. Det är områden som är samhällsviktiga för Sverige och som tidigare fanns inom statliga bolag, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare.

Risken för sabotage ökar när en allt större del av styrningen av exempelvis kraftverksdammar sker elektroniskt.

Avregleringen ökade risken

I takt med avregleringen av telemarknaden, elmarknaden och järnvägstrafiken har flera företag och anställda hamnat utanför de lagar om säkerhetsskydd som gäller för statligt- och offentligt anställda. Det betyder att arbetsgivaren inte har någon möjlighet att göra slagningar i olika register, trots att de anställda jobbar med hemliga uppgifter.

Säpo öppnar nu för möjligheten att skyddsklassa jobb som ligger utanför statens kontroll. Företagen det gäller finns inom telekommunikation, eldistribution, vatten- och avlopp och infrastruktur.

Utländska medborgare släpps in

Säpo vill också låta personer som inte är svenska medborgare kunna få anställning på säkerhetsklassade poster.

– Tidigare har det varit ett krav att man är svensk medborgare för att få ett skyddsklassat jobb. Nu med EU och globaliseringen vill Säpo öppna upp för att kunna ta in folk med andra kvalifikationer. Jag tror att det är bra för Sverige, säger Joakim von Braun.