Kungafamiljens vakt gripen för våldtäkt

Nya bevis Hämtades på jobbet Hovet är informerat

Foto: Foto: PER GROTH
skyddade victoria Den misstänkte Säpo-mannen har varit livvakt åt kungafamiljen och har vid flera tillfällen ansvarat för kronprinsessan Victorias säkerhet. Enligt hovets informationschef Nina Eldh var det flera år sedan han hade den befattningen. Vakterna på bilden har inget med artikeln att göra.
NYHETER

Kungafamiljens livvakt har gripits för våldtäkt.

För andra gången.

Mannen fördes i går bort från sin arbetsplats av poliser.

Trebarnspappan har varit livvakt åt kungafamiljen och har vid flera tillfällen ansvarat för kronprinsessan Victorias och kung Carl XVI Gustafs säkerhet.

I går greps han på sin arbetsplats hos Säpo.

Mannen är misstänkt för en våldtäkt som ska ha ägt rum i en bostad den 19 september i Almunge, strax utanför Uppsala. Där ska han ha våldtagit en kvinna som han sedan tidigare hade en relation med.

Häktades i september

Detta är andra gången livvakten grips för samma brott. Redan den 22 september hämtades han in från sin arbetsplats.

Då begärde åklagaren honom häktad för grov våldtäkt. Domstolen valde dock att häkta honom för våldtäkt av normalgraden, men den 16 oktober försattes han på fri fot.

Bevisningen var inte tillräckligt stark den gången.

Men i går ansåg åklagaren att mannen kunde anhållas.

– Förundersökningen har pågått hela tiden och nu har det framkommit nya bevis kring våldtäkten. Mer kan jag inte säga, säger chefsåklagare Monica Mimer.

Mannen har i flera år varit verksam vid Säkerhetspolisen. Han har bland annat arbetat vid den speciella livvaktsenheten som ansvarar för ministrar och kungligheter.

Omplacerad

– Det är ovanligt att medarbetare misstänks för brott så vi ser mycket allvarligt på det här, säger Patrik Peter vid Säpo.

När mannen släpptes i oktober fick han dock fortsätta arbeta.

– I det här fallet gjorde vi bedömningen att det var okej. Han är ju misstänkt för brottet och inte fälld. Men mannen har omplacerats och fått andra arbetsuppgifter, säger Patrik Peter.

Trebarnspappan sitter nu anhållen och sekretessen runt den pågående utredningen är hård.

– Jag pratade med honom efter gripandet och precis som förra gången säger mannen att han är oskyldig, säger försvarsadvokaten Patric Lindblom.

Hovet är informerat om utvecklingen.

– Kungafamiljen känner till fallet sedan tidigare. Men mannen är inte längre livvakt för dem. Det var flera år sedan han hade den befattningen, säger Nina Eldh, informationschef.