Polanski släpps – får husarrest

Risk att han flyr – trots borgen på 30 miljoner kr

NYHETER

LONDON. Fängslade regissören Roman Polanski, 76, släpps snart.

Schweizisk domstol har gått med på en borgen på 30 miljoner kronor.

Foto: Foto: AP
erkänt sex med 13-åring Roman Polanski, 76, har erkänt att han haft olovligt sex med den då 13-åriga flickan Samantha Geimer.

Tidigare har myndigheterna vägrat att låta Polanski lämna häktet. Anledningen: Risken att han ska fly är alldeles för stor.

Men nu har en schweizisk domstol godkänt regissörens förslag om en borgen på drygt 30 miljoner kronor. Han kan därför komma att lämna fängelset snart. Villkoret är att han sätts i husarrest i sitt hus i den exklusiva skidorten Gstaad, skriver LA Times. Troligen förses han med en elektronisk fotboja.

Roman Polanski greps den 26 september när han skulle ta emot ett pris på Zürich filmfestival.

Hade sex med 13-åring

Bakgrunden är ett mer än 30 år gammalt brott där Polanski erkänt att han haft olovligt sex med en 13-årig flicka. I väntan på fängelsestraffet flydde regissören till Europa och han har sedan dess aldrig återvänt till USA. Nu sitter han häktad i väntan på att USA formellt ska begära honom utvisad.

Får stöd från politiker

Gripandet i september väckte stor uppmärksamhet. Flera av Frankrikes högsta politiker gick ut och gav honom sitt stöd till en början. Även den utsatta flickan,

i dag 45-åriga Samantha Geimer, har bett att myndigheterna ska lägga ner fallet.

Schweiziska justitiedepartement har tidigare motsatt sig att Polanski skulle släppas mot borgen. Men nu säger justitieministern att beslutet inte kommer att överklagas.