"Det har varit oerhört obehagligt"

I dag vittnade miljardären i utpressningshärvan

Foto: Foto: Scanpix
Rättegång i utpressningshärvan Miljardären vittnade i dag i Stockholms tingsrätt.
NYHETER

I dag har miljardären Stefan Bengtsson, 37, vittnat i det uppmärksammade utpressningsmålet.

Han beskriver situationen som en mardröm.

– Det har varit oerhört obehagligt, säger han.

Foto: Foto: Ulf Höjer
Stefan Bengtsson.

Tagen av stundens allvar vittnade i dag Stefan Bengtsson, systerson till H&M:s huvudägare Stefan Persson och själv miljardär, i Stockholms tingsrätt.

Han är inte misstänkt för något brott men hans investmentbolag Ekstranda förekommer i den komplicerade utredningen.

– Det här har varit en mardröm där en utpressningssituation med information från mitt bolag har uppstått. Det har varit oerhört obehagligt, sa Bengtsson i rättssalen.

Satsade i pokerföretag

Allt började 2003 när Stefan Bengtssons investmentbolag Ekstranda satsade 1,75 miljoner kronor i den nu mördade pokermiljonären Andreas Oscarssons amerikanska nätpokerföretag. Tre år senare ville Ekstranda sälja sin andel som då var värd 50 miljoner kronor. Men strax innan något avtal hann skrivas på ändrades lagstiftningen angående pokerannonser i USA och marknaden störtdök med 70 procent.

Oscarsson ville då skriva ner priset med 14 miljoner kronor, något som Stefan Bengtsson accepterade, men som ordförande i Ekstranda inte ska ha gillat.

Sköts i benet

Den 44-årige krögare, som i dag står åtalad misstänkt för att ha försökt utpressa Andreas Oscarssons kompanjon på de 14 miljoner kronorna som Ekstranda aldrig fick, säger att han agerade på uppdrag av Stefan Bengtsson kompanjon, ordföranden i Ekstranda. På så sätt blev Bengtsson företag inblandat i utredningen.

44-åringen misstänks att genom hot och våld försökt tvinga Andreas Oscarssons kompanjon att ge honom de 14 miljoner kronorna. 2007 sköts kompanjonen i benet utanför sin villa. 44-åringen själv nekar till brott.

Egentligen skulle pokermiljonären Andreas Oscarsson ha vittnat i dag, men han sköts till döds i augusti i år.

FAKTA

Detta har hänt:

Andreas Oscarsson hittas livlös i sin säng i pojkrummet i pappans hus i Trollhättan den 3 augusti. Han har skjutits i buken när hans tvåårige son låg bredvid i sängen.

Snart efter dödsskjutningen går polisen ut och söker efter en gul motorcrosscykel som kan ha kopplingar till mordet. Man uppmanar allmänheten att höra av sig om de sett fordonet.

Polisen i New York kopplas också in i utredningen eftersom det är där 36-åringen har bott de senaste tio åren.

Polisen misstänker tidigt att en yrkesmördare ligger bakom 36-åringens död. Han tjänade stora pengar på en nätpokersida han byggde upp i USA och hade en hotbild mot sig sedan flera år tillbaka.

Oscarsson skulle också ha vittnat i den rättegång som just nu pågår, en rättegång med kopplingar till den organiserade brottsligheten.

ARTIKELN HANDLAR OM