Åtalade 17-åringen hotades till livet

NYHETER

MALMÖ. Dag två av kopplerirättegången i Malmö tingsrätt blev dramatisk.

Först demonstrerade den åtalade 20-åringens släktingar till stöd för hans oskuld.

Sen hotades en annan åtalad till livet.

Dagen avslutades med att 20-åringen släpptes ur häktet.

– Hon är mycket rädd för 20-åringens släktingar. Men det har hon varit hela tiden, säger den hotade 17-åriga kvinnans advokat Stig Barrdahl.

”De uppförde sig fredligt”

I samband med att den 20-årige mannens släktingar demonstrerade utanför tingsrätten var det mycket folk i rörelse. Någon person ska då ha kommit fram till den 17-åriga kvinnan och utslungat en hotelse.

– Jag tror inte att det var någon av min klients släktingar, de uppförde sig fredligt. Snarare rör det sig om en kompis, säger 20-åringens försvarare Mikael Nilsson.

Hotet polisanmäldes direkt på plats.

Samtliga tre åtalade, den 17-åriga kvinnan, hennes 19-åriga barndomskompis och den 20-årige mannen, hördes av rätten under förmiddagen. Under eftermiddagen hölls förhör med fyra vittnen.

”20-åringen var drivande”

Kvinnorna hävdar bestämt att det är den 20-årige mannen som varit drivande i koppleriverksamheten, medan han nekar till all inblandning.

Men åklagare Ulrika Rogland är säker på sin sak:

– Alla tre har varit lika delaktiga i detta, säger hon.

Efter dagens förhandlingar valde rätten efter en lång överläggning att släppa 20-åringen, som suttit häktad med fulla restriktioner under hela processen. Då samtliga vittnen och misstänkta nu är hörda, anses ingen så kallad kollusionsfara(förstörande av bevis) längre föreligga.

Förhoppningen var att rättegången skulle kunna avslutas i dag, men så blev inte fallet. Enligt åklagaren har en del nya uppgifter tillkommit, som hon vill kontrollera för att sedan kunna ta ställning till om de ska tas upp i målet mot de tre. Man måste också ha tid för samtliga parters slutpläderingar.

Förhandlingarna återupptas nästa torsdag.

Helt klart är dock att den 17-åriga kvinnan på måndag ska upp i rätten i ett annat ärende – hon åtalas för misshandel, olaga tvång och olaga frihetsberövande efter att i somras ha kidnappat och misshandlat en kärleksrival.